Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 11. 2019 20:12

Premiér Babiš jednal s předsedou vlády Chorvatska

Český premiér Andrej Babiš se zdraví s předsedou vlády Chorvatské republiky Andrejem Plenkovićem, 4. listopadu 2019.
Český premiér Andrej Babiš se zdraví s předsedou vlády Chorvatské republiky Andrejem Plenkovićem, 4. listopadu 2019.
Předseda vlády České republiky Andrej Babiš se v pondělí 4. listopadu, na okraj summitu Přátel koheze, setkal s předsedou vlády Chorvatska Andrejem Plenkovićem. Tématem jednání byly obchodní a ekonomické vztahy, brexit, migrace a také evropská témata, jako je dlouhodobý rozpočet EU či nadcházející chorvatské předsednictví v Radě EU.

„Já jsem rád, že pan premiér Plenković nás poctil svou návštěvou, hlavně proto, že Chorvatsko převezme předsednictví v Radě EU příští rok, což bude klíčové období pro řešení brexitu a  hlavně pro víceletý finanční rámec,“ uvedl premiér Babiš.

Oba premiéři se setkali před summitem skupiny Přátel koheze, který se koná v Praze. Hlavním tématem jednání byla evropská témata. „Víceletý finanční rámec je to nejdůležitější, co nás v nejbližším období čeká. My určitě máme na to společný názor a o tom budeme na summitu diskutovat. Za ČR mohu říct, že i když dostaneme méně peněz, tak hlavně bychom chtěli, abychom mohli o nich my rozhodovat. Aby byly hlavně určeny na investice,“ uvedl premiér Babiš.

Dalším tématem jednání byla ilegální migrace. Chorvatsko podle Evropské komise v říjnu splnilo kritéria pro vstup do Schengenu. „Máme dostatek pohraničních policistů, kteří jsou vycvičeni a vybaveni k tomu, aby chránili chorvatskou vnější hranici, a jsou připraveni bránit ilegální migraci na tzv. balkánské trase. Shodujeme se, že ilegální migraci musíme zabránit především ve zdrojových zemích a potom na hranicích první evropské země tzn. už na hranicích Bulharska a Turecka,“ dodal premiér Plenković.

Předsedové vlád řešili také vzájemné obchodní vztahy, které dynamicky posilují zejména od vstupu Chorvatska do EU v roce 2013. Vzájemná obchodní výměna za posledních 5 let vzrostla z téměř 540 mil. eur v roce 2014 na necelých 830 mil. eur v roce 2018.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie