Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 10. 2019 15:12

Premiér Babiš jednal s předsedou vlády Japonska Šinzó Abem

Na závěr oficiální návštěvy Japonska přijal českého předsedu vlády Andreje Babiše japonský premiér Šinzó Abe, 24. října 2019.
Na závěr oficiální návštěvy Japonska přijal českého předsedu vlády Andreje Babiše japonský premiér Šinzó Abe, 24. října 2019.
Předseda vlády České republiky Andrej Babiš pokračoval ve středu 23. a ve čtvrtek 24. října v pracovní cestě v Japonsku. S předsedou vlády Šinzó Abem hovořil o posílení obchodní spolupráce. Setkal se také se zástupci významných společností a firem.

Ve středu se Andrej Babiš setkal s prezidentem Německa Frankem-Walterem Steinmeierem a srbskou premiérkou Anou Brnabićovou. Bavili se o situaci v Evropě, o možnostech rozvoje vzájemných vztahů i o české podpoře integrace zemí západního Balkánu do EU.

Na AOMI Exhibition Future Expo v Tokiu navštívil premiér stánek automobilky Toyota, která v rámci koncernu PSA investuje i v České republice. Při jednání se zástupci firmy předsedu vlády zajímaly plány na další investice v ČR i investice do vývoje alternativních pohonů.

Český předseda vlády dnes jednal s japonským premiérem Šinzó Abem. „Byla to asi nejdůležitější schůzka, kterou jsem tady absolvoval. Považujeme Japonsko za velice důležitého ekonomického partnera a investora. V Česku máme 266 japonských firem, které zaměstnávají asi 51 tisíc našich lidí a je tady obrovský potenciál spolupráce. Příští rok oslavíme společně 100 let navázání diplomatických vztahů. Pozval jsem pana premiéra Abeho na návštěvu. Doufejme, že se to povede. Chtěli bychom v rámci této návštěvy specifikovat a podepsat strategickou spolupráci,“ uvedl Andrej Babiš. Rozšíření spolupráce by se mělo týkat například oblasti zavádění Průmyslu 4.0, využití umělé inteligence či investic do high-tech sektoru.

Český premiér také navštívil společnost NEC (Nippon Electric Company). „Mají unikátní systémy na rekognici tváře. Tyto technologie umožní např. na letištích urychlit odbavení pasažérů. Oni už to zkoušeli v USA, kde spolupracují s Delta Airlines. V této oblasti můžeme spolupracovat,“ uvedl po skončení návštěvy Babiš.

Během setkání se zástupci japonských firem, které jsou členy podnikatelské federace Keidanren, se diskuse točila hlavně kolem posílení vzájemné spolupráce. Firmy jako Toyota či NEC mají evropské centrály v Londýně. „Vysvětloval jsem jim, že ČR je podle mého názoru nejlepší místo na investice, že by mohli své aktivity přemístit k nám v souvislosti s brexitem. Jsme jedna z nejstabilnějších ekonomik. Zároveň jsem se snažil přesvědčit japonskou stranu o otevření přímé linky Tokio – Praha,“ dodal premiér.

Předseda vlády tak dnes zakončil čtyřdenní návštěvu Japonska, kde zastupoval Českou republiku na slavnostním ceremoniálu intronizace japonského císaře Naruhita.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie