Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 3. 2018 16:01

Premiér Babiš: Musíme udělat mnohem víc pro výzvy, které jsou před námi, jako jsou bezpečnost, mír, udržitelný rozvoj a lidská práva

Premiér Babiš v Kramářově vile jednal s předsedou Valného shromáždění OSN Lajčákem, 26. března 2018.
Premiér Babiš v Kramářově vile jednal s předsedou Valného shromáždění OSN Lajčákem, 26. března 2018.
Předseda vlády Andrej Babiš vystoupil v pondělí 26. března 2018 na zahájení přípravného jednání Ekonomické a sociální rady OSN (ECOSOC) v Černínském paláci. Setkal se také s předsedou Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem a náměstkyní generálního tajemníka OSN Aminou Mohammedovou.

Česká republika pořádá přípravné jednání v rámci svého předsednictví ECOSOC, kterého se na období 12 měsíců ujala v červenci 2017. Na dvoudenní setkání je pozváno všech 193 členských států OSN.

Během svého úvodního vystoupení premiér Andrej Babiš uvedl, že současný svět se mění v důsledku trendů, jako jsou globalizace, migrace, demografické změny, terorismus, změny klimatu a digitalizace.

Příliš mnoho lidí je vystaveno nerovnostem a útlaku lidských práv, takže nemůžeme přehlížet, že musíme udělat mnohem víc pro výzvy, které jsou v tomto ohledu před námi. Pro bezpečnost, mír, udržitelný rozvoj a lidská práva,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Ocenil také Agendu pro udržitelný rozvoj, která se zaměřuje na budoucnost bez chudoby, hladu a degradace životního prostředí. Jejím jádrem je 17 Cílů udržitelného rozvoje, zkráceně se nazývá také Agenda 2030.

V pondělí ráno se premiér v Kramářově vile setkal s Miroslavem Lajčákem, předsedou Valného shromáždění OSN. Jednali spolu především o probíhajícím českém předsednictví ECOSOC a implementaci cílů Agendy 2030.

Odpoledne premiér Andrej Babiš přijal na Úřadě vlády Aminu Mohammedovou, náměstkyni generálního tajemníka OSN. Kromě tématu českého předsednictví a Agendy 2030 se věnovali také zahraniční a rozvojové spolupráci ČR a reformě rozvojového systému OSN, již náměstkyně Mohammedová koordinuje.

ECOSOC patří mezi tři nejvýznamnější orgány Organizace spojených národů. Působí v ekonomické, sociální, kulturní, vzdělávací a zdravotní oblasti. Česká republika se v rámci svého předsednictví zaměřuje na téma účasti na veřejném životě jako prostředku a cesty k vytváření a posilování udržitelné, odolné a inkluzívní společnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie