Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 3. 2019 12:22

Premiér Babiš navštívil Bílý dům, s prezidentem Trumpem jednali o energetické i kybernetické bezpečnosti, clech a situaci v Sýrii

Premiéra Andreje Babiše s chotí Monikou přijal v Bílém domě prezident USA Donald Trump s manželkou Melanií, 7. března 2019.
Premiéra Andreje Babiše s chotí Monikou přijal v Bílém domě prezident USA Donald Trump s manželkou Melanií, 7. března 2019.
Předseda vlády České republiky Andrej Babiš jednal ve čtvrtek 7. března 2019 v Bílém domě s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Oba politici spolu hovořili například o bezpečnosti, o vzájemném obchodu a spolupráci ve vědě a výzkumu.

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií přivítal premiéra Babiše s chotí Monikou tradičně u jižního průčelí Bílého domu. Poté se oba politici s manželkami přesunuli do Oválné pracovny k neformální diskusi o soukromých tématech. Následovalo krátké jednání obou politiků mezi čtyřma očima a pak se oba s delegacemi přesunuli do jednacího sálu kabinetu k bilaterálnímu jednání. Jeho tématem byly především obrana a bezpečnost včetně kybernetické a energetické, vzájemný obchod a spolupráce ve vědě a výzkumu. Oba státníci se dotkli i ožehavého tématu, jímž je americký plán na zavedení cel na zboží z EU. Hovořili také o energetice, kybernetické bezpečnosti či situaci na Blízkém východě. „Velké téma také byla Sýrie, kdy já jsem říkal panu prezidentovi, že je důležité, abychom my, ti kteří máme do toho co mluvit a jsme blízko u toho na Blízkém východě, vyřešili ten problém uprchlíků. Je tam šest milionů lidí, kteří čekají na návrat domů,“ uvedl premiér.

„Pro Českou republiku je dnešní den velice důležitý. Měl jsem možnost otevřeně hovořit s prezidentem Spojených států amerických Donaldem Trumpem. Je symbolické, že se návštěva koná dnes, kdy má náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk výročí narození,“ uvedl po jednání předseda vlády a připomněl, že USA hrály významnou roli už při vzniku Československa v roce 1918 a americká demokracie byla pro zakladatele našeho státu velkým vzorem. „Od té doby jsou Spojené státy náš spojenec. Dnes jsme spojenci v NATO. Připomínáme si dvacet let vstupu do NATO, což je garance naší bezpečnosti, je to důležitá aliance. Naši vojáci bojují spolu s americkými proti mezinárodnímu terorismu,“ ujistil premiér Babiš amerického prezidenta, že Česká republika je a bude spolehlivým spojencem USA v NATO i v boji proti mezinárodnímu terorismu. „Je tam vidět, že jsme od roku 2015 nastoupili jasnou trajektorii plnění našich závazků. Naše ministerstvo obrany mění systém nákupů, který bude zohledňovat i naše strategické závazky vůči NATO,“ dodal Andrej Babiš.

Na závěr jednání bylo přijato společné prohlášení prezidenta Spojených států amerických a předsedy vlády České republiky: https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/joint-statement-president-united-states-donald-j-trump-prime-minister-czech-republic-andrej-babis/.

Čtvrteční program návštěvy USA zahájil Andrej Babiš pracovní snídaní s americkými investory. Mezi probíranými tématy byly problematika českého školství, byrokratické překážky v podnikání či funkčnost českých úřadů. „Říkal jsem jim o našem investičním plánu, o PPP projektech, o chystané rekodifikaci stavebního zákona, o reformě školství, ale také o drahých datech, které máme v Česku jedny z nejdražších v Evropě. Řekl jsem jim, že vyhlásíme soutěž o čtvrtého operátora a že potřebujeme silného partnera, který by nebyl závislý na roamingových sítích stávajících operátorů,“ prohlásil předseda vlády. Premiér chce uspořádat také setkání se zástupci amerických firem vyrábějících moderní zdravotnickou techniku. „Chceme, aby i naši lidé měli k dispozici nejmodernější zdravotnické technologie,“ dodal.

V podvečer u památníku TGM pak vyjádřil úctu prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garriguovi Masarykovi u příležitosti výročí jeho narození.

Čtvrteční program byl završen slavnostní večeří pořádanou mimořádným a zplnomocněným velvyslancem v USA Hynkem Kmoníčkem.

Projev předsedy vlády Andreje Babiše u příležitosti oficiální návštěvy Bílého domu naleznete na /en/clenove-vlady/premier/speeches/speech-by-prime-minister-andrej-babis-on-the-ocasion-of-the-official-visit-to-the-white-house--172297/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie