Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 4. 2018 14:03

Premiér Babiš se setkal s hlavním vyjednavačem EU pro brexit Michelem Barnierem

Tisková konference po jednání premiéra Andreje Babiše s hlavním vyjednavačem EU pro brexit Michelem Barnierem, 12. dubna 2018.
Tisková konference po jednání premiéra Andreje Babiše s hlavním vyjednavačem EU pro brexit Michelem Barnierem, 12. dubna 2018.

Premiér Andrej Babiš přijal ve čtvrtek 12. dubna 2018 hlavního vyjednavače EU pro brexit Michela Barniera. Hlavními tématy jejich jednání byl aktuální vývoj ve vystoupení Velké Británie z EU a důsledky blížícího se brexitu na EU a Českou republiku.

Český premiér vyjádřil Michelu Barnierovi plnou podporu české vlády ve vyjednávání. Zároveň zdůraznil, že naším zájmem je především ochrana práv českých občanů, kteří dnes žijí ve Velké Británii. Hlavní vyjednavač EU pak českého premiéra informoval o aktuálním vývoji vyjednávání včetně dojednávání politické dohody o přechodném období.

„Pro nás je, když to řeknu velice stručně, důležité, aby stav po brexitu byl de facto stejný, jako je v této chvíli. Ve Velké Británii pracuje asi 50 tisíc našich spoluobčanů, a ti jsou samozřejmě naší prioritou. Kromě toho je také důležité, abychom udrželi naše obchodní vztahy, protože pro nás je Velká Británie exportní trh a máme tam podstatně vyšší export, než je dovoz odtamtud,“ uvedl po jednání premiér Babiš.

Tématem dnešního setkání Andreje Babiše a Michela Barniera byla také spolupráce EU a Velké Británie v oblasti bezpečnosti. Předseda vlády se s hlavním vyjednavačem shodl na tom, že je třeba i po vystoupení zachovat právě v této oblasti těsnou spolupráci, a to především ve výměně informací, zajištění práv občanů v oblasti volného pohybu osob a zachování volného pohybu osobních údajů ve všech oblastech působnosti práva EU.

Česká vláda se otázce brexitu věnuje pravidelně. Minulý měsíc navštívil Prahu britský ministr pro brexit David Davis, na Úřadu vlády zároveň pravidelně zasedá Pracovní skupina pro brexit pod vedením státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře, složená ze zástupců ministerstev a hospodářských a sociálních partnerů. Jejího jednání se dnes Michel Barnier zúčastnil ještě před setkáním s českým premiérem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie