Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 12. 2017 19:07

Premiér Babiš telefonicky hovořil s předsedou polské vlády Morawieckim

Předseda vlády Andrej Babiš 20. prosince 2017 telefonicky hovořil s novým polským premiérem Mateuszem Morawieckim. Premiér Babiš zavolal svému polskému protějšku, aby prodiskutovali rozhodnutí Evropské komise o spuštění procesu s Polskem kvůli údajnému porušování zásad právního státu.

„Jde o dlouhodobý problém mezi Evropskou komisí a Polskem. Jsem přesvědčen, že stanovisko Evropské komise plyne z nedostatečné komunikace. Apeloval jsem dnes na polského premiéra, aby jeho vláda pokračovala v dialogu s Komisí. Jsem přesvědčen, že pokud Polsko zahájí aktivní dialog, pak dojde k vysvětlení. Není v ničím zájmu vyvolávat spory mezi unijními institucemi a členskými státy,“ uvedl český premiér Andrej Babiš.

Český a polský premiér se shodli, že pokračování procesu by mohlo mít negativní dopad na celý region.

Proces, který dnes spustila Evropská komise, se v novém roce přesune na úroveň členských států. O dalším postupu budou rozhodovat ministři členských států na jednání Rady pro obecné záležitosti, které se uskuteční 29. ledna 2018.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker bude s polským premiérem Mateuszem Morawieckim jednat 9. ledna 2018 v Bruselu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X