Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 9. 2015 16:00

Premiér Bohuslav Sobotka bude na Evropské radě jednat o řešení migrační krize

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes zúčastní mimořádného zasedání Evropské rady, která se bude zabývat aktuální migrační krizí. Mandát pro premiéra na jednání v Bruselu dnes na své schůzi schválila vláda.

Mimořádný summit následuje po včerejším složitém jednání ministrů vnitra EU o přerozdělení dalších uprchlíků v rámci členských států. I když s použitím principu kvót česká vláda nesouhlasí, což jsme dali najevo naším hlasováním proti, Evropa se nesmí na řešení migrační krize rozpadnout,“ uvedl dnes předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Lídři EU by se dnes v Bruselu měli zabývat střednědobými a dlouhodobými kroky k řešení uprchlické krize. Premiér Sobotka bude v té souvislosti prosazovat, aby mezi klíčovými body dalšího postupu byla ochrana vnější hranice, což vyžaduje, aby všechny státy důsledně plnily své povinnosti. Česká vláda je v té souvislosti připravena se na ochraně hranic podílet jak finančně, tak materiálně a prostřednictvím expertů.

Další důležitou součástí celoevropského řešení je podle českého pohledu zřízení tzv. hotspots, v jejichž ustavení bohužel EU od červnového summitu nikam dál nepostoupila. Podmínkou úspěšné kontroly příchodu uprchlíků je rovněž zefektivnění návratové politiky, včetně rychlého přijetí seznamu bezpečných zemí. Do řešení situace je podle české vlády také potřeba dostatečně zapojit třetí země, včetně těch mimoevropských. Diskuse by se měla vést také o výši finančních prostředků, které EU na kontrolu migračních toků vyčlení ze svého rozpočtu.

Trvalou českou prioritou zůstává pomoc třetím zemím. Česká vláda aktivně spolupracuje s Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky na zkvalitnění infrastruktury v uprchlickém táboře v Jordánsku a dalších projektech. Česká republika je zároveň připravena posílit bilaterální pomoc zemím tranzitu a původu migrace, poskytnout odborníky a technické vybavení. Rovněž se počítá s českou finanční podporou aktivit Světového potravinového programu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie