Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 3. 2014 20:35

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil Kraj Vysočina

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zavítal v pondělí 31. března v rámci pravidelných cest do regionů na několik míst v Kraji Vysočina, kde jednal především o podpoře zaměstnanosti, zdravotnictví, školství a sportu.

Premiér se společně s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou setkal s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem a starosty z oblasti Žďárska a Třebíčska. Předseda vlády se dále zastavil v provozech čtyř velkých zaměstnavatelů v kraji – Diamo v Dolní Rožínce, Moravia Lakto v Jihlavě a Mann+Hummel services a Fraenkische v Okříškách. „Domluvil jsem se s paní ministryní, a chci o tom také jednat s ministrem průmyslu a obchodu, na tom, abychom připravili plán restrukturalizace pro tento region,“ řekl Bohuslav Sobotka během cesty po Kraji Vysočina.

Premiér si ráno prohlédl státní podnik DIAMO, včetně uranového dolu Rožná, v němž se bude ukončovat těžba. Firma proto zvažuje otevření nového ložiska u Brzkova na Jihlavsku. „Já vidím těžbu v Brzkově jako reálnou alternativu vytvoření pracovních míst,“ uvedl Bohuslav Sobotka s tím, že by vláda měla o záměru rozhodnout do několika měsíců.

Premiér následně zamířil do Nového Města na Moravě, kde navštívil Vysočina Arenu. Jako příklad vládní podpory sportu zde zmínil plán na vybudování několika olympijských center po celé České republice. „Jedno z nových olympijských center, které se připravují v koncepci Ministerstva školství, by mělo být umístěno v Novém Městě na Moravě. Z velké části by mělo být zaměřeno na úspěšné zimní sporty,“ oznámil Bohuslav Sobotka a dodal, že právě v rodišti medailistky Martiny Sáblíkové by mohla vyrůst víceúčelová hala s rychlobruslařskou dráhou.

Dalším bodem programu bylo setkání s vedením a studenty střední průmyslové školy Třebíč. Diskuse se vedla o rozvoji učňovského školství, o němž hovoří jako o jedné z priorit i programové prohlášení vlády. „Jsem rád, že kraj Vysočina a firma ČEZ tuto školu podporují. Nová vláda bude klást důraz na to, abychom podobné projekty rozšířili do celé republiky,“ sdělil Bohuslav Sobotka s tím, že škola je vynikajícím příkladem úspěšného skloubení veřejného vzdělávání s potřebami trhu práce.

Odpoledne se premiér přesunul do Okříšek, kde jednal s radou městyse a s vedením firem Mann+Hummel Service a Fraenkische. Zároveň se zde zúčastnil slavnostního položení základního kamene projektů Transformace Ústavu sociální péče Křižanov a Jinošov.

Závěr své cesty vyhradil premiér návštěvě Jihlavy a Pelhřimova. V Jihlavě se sešel s vedením společnosti Moravia Lakto a v Pelhřimově si večer prohlédl nové oddělení akutní medicíny místní nemocnice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie