Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 4. 2014 16:59

Premiér navštívil Zlínský kraj, kde jednal zejména o rozvoji dopravní infrastruktury

Premiér Bohuslav Sobotka navštívil v pondělí 7. dubna 2014 v rámci svých pravidelných cest do regionů Zlínský kraj.
Premiér Bohuslav Sobotka navštívil v pondělí 7. dubna 2014 v rámci svých pravidelných cest do regionů Zlínský kraj.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v pondělí 7. dubna v rámci pravidelných pracovních cest do regionů Zlínský kraj. Na programu měl prohlídku průmyslové zóny Holešov a návštěvu významných firem, které v regionu zaměstnávají velký počet zaměstnanců. Premiér zdůraznil nutnost výstavby rychlostní komunikace R49, potřebu snížit poplatky za vynětí ze zemědělského půdního fondu při budování průmyslových zón a potřebu zákona o liniových stavbách.

Česká republika má v současné době se Slovenskem pouze jedno dálniční spojení. Podle premiéra Sobotky je pro rozvoj Zlínského kraje i pro rozvoj celé země nutné, aby se zahájila výstavba rychlostní komunikace R49, která bude připojena k důležité průmyslové zóně v Holešově. Moderní infrastruktura je podle něj nutností pro získávání nových investic, pro konkurenceschopnost země i pro kontinuální boj s nezaměstnaností.

V průmyslové zóně Holešov se z veřejných prostředků státu a kraje investovalo skoro jeden a půl miliardy korun. Proto je důležité, aby se tato investice dál zúročila, aby přicházeli noví investoři a vznikala nová pracovní místa. Vláda nemůže být pasivní, jak tomu bylo v minulosti. Průmyslová zóna Holešov má perspektivu. Vláda je připravena spolupracovat při její propagaci, nabízet ji potencionálním investorům,“ okomentoval situaci předseda vlády.

Premiér současně prohlásil, že se setká s ministrem dopravy, aby získal podrobné informace o tom, v jaké fázi jsou přípravy pro výstavbu R49 a kdy by tyto přípravy mohly být v konečném stádiu. S ministrem dopravy chce také hovořit o přípravě zákona o liniových stavbách.

Bohuslav Sobotka ve Zlínském kraji také kritizoval výši poplatků za vynětí ze zemědělského půdního fondu: „Tento poplatek se v minulosti dramaticky zvýšil a v současné době zbytečně zvyšuje ceny pozemků a výrazně komplikuje situaci ve všech připravených průmyslových zónách v zemi. Proto by se měla připravit novela, která umožní ve schválených průmyslových zónách tento poplatek snížit, aby nebyli odrazováni noví zájemci o investice.

Předseda vlády během své návštěvy Zlínského kraje uvedl, že politika investičních pobídek je úspěšná a vláda v ní bude pokračovat. Na pracovní cestě premiéra doprovázela 1. místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Alena Gajdůšková a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie