Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 10. 2014 11:16

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s předsedou vlády Makedonie Nikolou Gruevským

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 2. října 2014 setkal s předsedou vlády Makedonské republiky Nikolou Gruevskim.
Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 2. října 2014 setkal s předsedou vlády Makedonské republiky Nikolou Gruevskim.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek 2. října setkal s předsedou vlády Makedonie Nikolou Gruevským. Ten do České republiky přicestoval na třídenní návštěvu na pozvání českého premiéra. Kromě pana premiéra se pan Gruevský dnes sejde s prezidentem ČR Milošem Zemanem. Oba premiéři se po bilaterálním jednání zúčastní zahájení Semináře o investičních a obchodních příležitostech v Makedonii.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Premiéři obou zemí hovořili o vzdělávání, kultuře, vzájemné hospodářské spolupráci a o možných příležitostech českých firem na makedonském trhu. „Makedonie je pro Českou republiku nepochybně perspektivním obchodním partnerem. Vzájemný obchod mezi zeměmi v posledních letech velmi dynamicky narůstá a to nejen díky tomu, že se zvyšuje český vývoz, ale také díky nárůstu dovoz z Makedonie do České republiky. Pevně věřím, že dnešní návštěva přispěje k tomu, aby se komunikace nejenom v oblasti politické, ale i obchodní mezi námi a Makedonií ještě dále posílila,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci.

Společně prodiskutovali také vztahy mezi Makedonií a Evropskou unií a Severoatlantickou aliancí. Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci vyjádřil podporu vstupu Makedonie do EU a rozšíření EU o státy západního Balkánu. „Česká republika dlouhodobě podporuje Makedonii na její cestě k integraci do EU a Severoatlantické aliance. Vnímáme pozitivní hodnocení pokroků při přípravě Makedonie na členství v těchto organizacích. Jsme připraveni být všestranně nápomocní. ČR může s Makedonií sdílet své zkušenosti s přípravou na členství a také své zkušenosti s implementací evropského práva a standardů EU. Postupnou integrací zemí západního Balkánu do Euroatlantických struktur vnímáme jako cestu k posílení stability, prosperity a míru v celé Evropě,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Během tiskové konference došlo k podpisu Memoranda o spolupráci v krizových situacích. Obě strany v něm vyjadřují odhodlání vyměňovat si informace a zkušenosti, spolupracovat v oblasti výcviku a společně poskytovat humanitární pomoc tam, kde je to vhodné. Za ČR memorandum podepsal náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR František Zadina, za Makedonii velvyslanec Paskal Stojcheski.

Nikola Gruevský naposledy oficiálně navštívil Českou republiky v roce 2012.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie