Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 6. 2014 13:31

Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastní jednání Evropské rady v Yprách a Bruselu

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se ve dnech 26. a 27. června 2014 zúčastní jednání Evropské rady. Dvoudenní summit bude zahájen netradičně v belgickém městě Ypry. Páteční jednání se uskuteční v Bruselu.

Ve čtvrtek se členové Evropské rady sejdou mimořádně v belgických Yprách, kde si připomenou sté výročí vypuknutí první světové války.

Odpolední jednání budou zaměřena především na strategickou agendu Evropské unie pro nadcházející roky. ČR bude usilovat o dosažení shody nad vyváženou sadou konkrétních priorit, které posílí zaměstnanost a udržitelný růst osmadvacítky, efektivní fungování jejích institucí, srozumitelnost a blízkost unijním občanům. ČR rovněž podpoří důraz na energetiku, energetickou bezpečnost a dostupné ceny energií.

Páteční dopoledne bude patřit podpisu asociačních dohod včetně DCFTA EU-Moldavsko a EU-Gruzie a DCFTA EU-Ukrajina. Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR v té souvislosti zveřejní analýzu dopadů dohody s Ukrajinou na Českou republiku.

Dopolední blok pak projedná závěry summitu ke konkurenceschopnosti, růstu a pracovním místům. Součástí bude také debata k prioritnímu tématu ČR, a to k energetické bezpečnosti. Česká republika zdůrazní potřebu dokončení vnitřního energetického trhu EU a propojení energetických infrastruktur v EU. Pro ČR je podstatné zejména severojižní plynové propojení, které umožní dovážet energetické suroviny z více různých směrů, včetně LNG terminálů. V tomto kontextu je potřeba maximálně flexibilně a efektivně směřovat unijní i národní finanční zdroje.

Dále budou projednány závěry k tématu svoboda, bezpečnost a spravedlnost. Závěrem se členové Evropské rady zaměří na debatu o aktuální situaci na Ukrajině, ve které ČR podporuje úsilí prezidenta P. Porošenka o stabilizaci země a provedení reforem. Vrcholem pátečního jednání bude rozprava o nominaci kandidáta Evropské rady na obsazení postu předsedy Evropské komise. Česká vláda má zájem na rychlé dohodě a hladkém ustavení nové Evropské komise. Na post příštího předsedy Evropské komise ČR podporuje Jean-Claude Junckera.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie