Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 7. 2014 12:45

Premiér Sobotka se zúčastní mimořádného jednání Evropské rady

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes zúčastní zasedání mimořádné Evropské rady v Bruselu, která se bude zabývat obsazením klíčových postů v institucích Evropské unie a aktuálním vývojem situace na Ukrajině.

Ještě před začátkem zasedání členů Evropské rady se předseda vlády Bohuslav Sobotka setká s novým předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem, kterého včera ve funkci potvrdil svým hlasováním Evropský parlament. Tématem schůzky premiéra s předsedou Evropské komise bude konzultace o složení příští Evropské komise a možnosti vhodného portfolia pro nominanta České republiky.

Představitelé členských států budou během večerního jednání diskutovat o obsazení postu vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. Česká republika podporuje co nejrychlejší shodu na jméně vhodného kandidáta.

Členové Evropské rady budou dále konzultovat jméno nového stálého předsedy Evropské rady, který ve funkci nahradí Hermana Van Rompuye. Česká republika by přivítala, aby se dnes Evropská rada v této věci shodla alespoň na dalším postupu, včetně harmonogramu jmenování.

V souvislosti s personálními otázkami je vláda premiéra Bohuslava Sobotky přesvědčena, že střední Evropa a tzv. nové členské státy by měly být zastoupeny v jednom z vysokých postů unijních institucí, buď na pozici vysokého představitele Unie pro zahraničí nebo na pozici stálého představitele Evropské rady.

Druhá část mimořádné Evropské rady bude patřit jednání o aktuální situaci na Ukrajině. Česká republika podporuje mírový plán ukrajinského prezidenta Petro Porošenka. Současně je ale vláda znepokojena nedostatkem pokroku v jeho prosazování, přičemž za primární příčinu považuje nezájem ze strany separatistů na východě země. Z toho důvodu Česká republika podporuje rozšíření sankčního seznamu osob na základě existujících kritérií, a to primárně o představitele separatistů.

Česká vláda zároveň považuje za vhodné, aby na mimořádné Evropské radě byly projednány možnosti humanitární pomoci pro ty oblasti, která ukrajinská vláda získala zpět pod svoji kontrolu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie