Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 2. 2015 8:20

Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastní neformální Evropské rady

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes bude jednat s šéfy států a vlád EU na neformální Evropské radě v Bruselu. Hlavními tématy setkání bude boj proti terorismu, fungování hospodářské a měnové unie a aktuální zahraničně-politická situace.

Boj proti terorismu

Klíčovou diskusi povedou lídři EU o boji proti terorismu, a to ve světle nedávných teroristických útoků v Paříži. V tuto chvíli jde nejen o prioritu Evropské unie, ale také české vlády. ČR proto zahájila kroky k posílení a zlepšení fungování bezpečnostních služeb, zaměřuje se na lepší výměnu informací, kontrolu funkčnosti národní legislativy a zahájila také diskusi o revizi migrační politiky, včetně otázky integrace.

V boji proti terorismu považuje Česká republika za klíčové efektivní využití stávajících nástrojů a zároveň dodržování základních principů spolupráce členských států. Českou prioritou pak zůstává zachování Schengenského prostoru bez vnitřních hranic. Naopak by mělo dojít k posílení kontroly na vnějších hranicích a k posílení spolupráce s našimi partnery mimo EU.

Fungování Hospodářské a měnové unie

Členové Evropské rady se budou věnovat také budoucnosti hospodářské a měnové unie. Její stabilita a efektivní fungování je zájmem České republiky, a to zejména v době, kdy Evropa čelí problému vysoké nezaměstnanosti. Pro ČR je zároveň důležité, aby se i jako země stojící mimo eurozónu účastnila veškerých debat o prohlubování hospodářské a měnové unie.

Aktuální zahraničně-politická situace

Součástí jednání neformální Evropské rady bude také aktuální vývoj na Ukrajině, který závažně ovlivnily nedávné útoky na civilní obyvatelstvo v Debalcovu, Doněcku a Mariupolu. Tyto události ukázaly, že bohužel stále nedochází k plnění Minských dohod a řešení konfliktu mírovou cestou. Česká vláda proto plně podporuje rozhodnutí ministrů zahraničních věcí EU z 29. ledna, které prodloužilo do září letošního roku platnost stávajících sankčních opatření proti osobám nesoucím odpovědnost za porušování suverenity, územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny.

Vzhledem k tomu, že je dnešní jednání Evropské rady neformální, nebudou vydány oficiální závěry. Lídři EU včetně premiéra Bohuslava Sobotky by však měli přijmout společné prohlášení k tématu boje proti terorismu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie