Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 7. 2014 10:08

Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastnil recepce u příležitosti Národního svátku Francouzské republiky dobytí Bastily

Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastnil recepce u příležitosti Národního svátku Francouzské republiky dobytí Bastily, 14. července 2014.
Premiér Bohuslav Sobotka se zúčastnil recepce u příležitosti Národního svátku Francouzské republiky dobytí Bastily, 14. července 2014.
Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka se v pondělí 14. července 2014 zúčastnil recepce pořádané u příležitosti Národního svátku Francouzské republiky dobytí Bastily. Francouzské velvyslanectví v Praze hostilo recepcí, které se zúčastnili představitelé českých ministerstev, diplomatického sboru a francouzské komunity v ČR.

Premiér Bohuslav Sobotka připomněl, že sdílená demokratická tradice a tradiční spojenectví mezi oběma zeměmi je základem, na kterém mohou ČR a Francie úspěšně rozvíjet své strategické partnerství. Vláda ČR má zájem vést s francouzskou vládou intenzivní politický dialog o aktuálních výzvách, kterým čelí Evropa a celé mezinárodní společenství. Nejaktuálnějším úkolem současné Evropy je podpora ekonomického růstu a tvorba pracovních míst.

„Přeji Vám, aby Francie byla i v budoucnu zemí, ze které budou vycházet ideály a inspirace. Jsem také přesvědčen, že součástí úspěšné evropské budoucnosti obou našich států je pevné česko-francouzské přátelství,“ uvedl ve svém projevu premiér Bohuslav Sobotka.

Francie si dnes připomíná hned dvě významná výročí. Vedle státního svátku dobytí Bastily oslaví také sté výročí od vypuknutí první světové války.

Dobytí Bastily

Dobytí Bastily v Paříži proběhlo v úterý 14. července 1789. Tato událost je ve francouzských dějinách považována za konec tzv. starého režimu a začátek Velké francouzské revoluce. Ačkoliv bylo v Bastile v době jejího dobytí pouhých sedm vězňů, byla symbolem despocie Francouzské monarchie. Její dobytí způsobily společenské otřesy nejen ve Francii, ale i ve zbytku Evropy. Od roku 1880 je 14. červenec ve Francouzské republice státním svátkem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie