Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 11. 2014 12:30

Premiér Bohuslav Sobotka zahájil projekt Národního konventu o EU

Ve čtvrtek 13. listopadu 2014 zahájil předseda vlády Bohuslav Sobotka první konferenci Národního konventu o EU s názvem Evropské vize České republiky.
Ve čtvrtek 13. listopadu 2014 zahájil předseda vlády Bohuslav Sobotka první konferenci Národního konventu o EU s názvem Evropské vize České republiky.
Ve čtvrtek 13. listopadu 2014 zahájil předseda vlády Bohuslav Sobotka první konferenci Národního konventu o EU s názvem Evropské vize České republiky. Nová platforma má za úkol zintenzivnit dialog o evropských otázkách a zapojit do diskuse o Evropě širší veřejnost.

V rámci čtyř panelových diskusí zahajovací konference vystoupili mimo jiné v Lichtenštejnském paláci také předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček, místopředseda Senátu Parlamentu ČR Zdeněk Škromach, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Řečníci se věnovali aktuálním evropským otázkám, například udržitelnému hospodářskému růstu, zvyšování zaměstnanosti, kohezní politice nebo současné koncepci evropské integrace a fungování osmadvacítky.

Cílem Konventu je vytvořit unikátní debatní formát, do kterého budou zapojeni nejen vláda a Parlament, ale i neziskový sektor a sociální partneři. „Chceme být aktivními členy Evropské unie, proto také chceme vést diskusi uvnitř České republiky. Musíme si uvědomit, že Evropa jsme my, a proto je důležité o budoucnosti Evropské unie mluvit,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

V rámci Konventu se do konce letošního roku uskuteční ještě tři kulaté stoly, které se 25. listopadu 2014 zaměří na téma migrace a 4. prosince 2014 na téma institucionálních otázek. Poslední kulatý stůl se pak uskuteční 11. prosince 2014 a bude se věnovat politice soudržnosti.
Navrhovanými tématy kulatých stolů příštího roku jsou energetická bezpečnost, Česká republika a euro či digitální agenda.

Výsledkem kulatých stolů budou doporučení, která budou pravidelně předkládána tvůrcům české evropské politiky jako podklad pro tvorbu národních pozic. Výstupy budou rovněž prezentovány na Výboru pro EU a na jednání Pracovního týmu Rady hospodářské a sociální dohody pro EU.

Více informací o Konventu najdete na webu www.narodnikonvent.eu nebo na twitterovém účtu @KonventEU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie