Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 2. 2016 9:59

Premiér bude jednat na Evropské radě o reformních požadavcích Velké Británie a migraci

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes a zítra zúčastní jednání Evropské rady v Bruselu. Hlavy států a předsedové vlád se budou zabývat dvěma hlavními tématy, a to reformními požadavky Velké Británie a aktuální migrační situací. Únorovému summitu lídrů EU budou dominovat reformní požadavky Velké Británie.

Počátkem týdne informoval premiér Sobotka britského ministerského předsedu o tom, že česká vláda má zájem na setrvání Velké Británie v Evropské unii, a to jak ze strategického, tak ekonomického hlediska. Česká republika a ostatní země Visegrádské skupiny jsou připraveny na jednání Evropské rady postupovat tak, aby byla dosažena dohoda, která bude kompromisem jak pro Británii, tak ostatní členské státy.

Pro Visegrádskou skupinu zůstává stále otevřená kapitola sociálních benefitů a volného pohybu osob, jejíž součástí je indexace příspěvků na děti a ochranný mechanismus (tzv. safeguard mechanism). Naším požadavkem je, aby se přijatá opatření co nejméně dotkla stávajících pracovníků. Cílem V4 je také prosadit, aby občané Evropské unie neměli horší podmínky než občané třetích zemí.

Druhá část summitu lídrů Evropské unie se bude věnovat migraci a aktuálnímu vývoji migrační krize. Předseda vlády v rámci jednání lídrů EU představí závěry pondělního mimořádného summitu V4 v Praze, kde se premiéři Visegrádské skupiny shodli na podpoře společného řešení migrační krize a potřebě plně implementovat Akční plán.

EU – Turecko. Premiér dále seznámí evropské lídry s dohodou Visegrádské skupiny o pomoci balkánským zemím. Státy V4 v případě potřeby nabízejí vyslání svých policistů, kteří by pomáhali při regulaci migrace v těchto zemích.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie