Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 3. 2019 16:28

Premiér: Být členem NATO znamená, že jsme spolehlivým partnerem, který ctí zásady svobody a demokracie

Oslavy u příležitosti výročí vstupu ČR a zemí V4 do NATO, 12. března 2019
Oslavy u příležitosti výročí vstupu ČR a zemí V4 do NATO, 12. března 2019
Premiér Andrej Babiš se v úterý 12. března 2019 na Pražském hradě zúčastnil oslav k připomenutí vstupu ČR a zemí Visegrádské skupiny do NATO. Na akci vystoupili například prezidenti zemí V4 a NATO. Ve večerních hodinách předseda vlády vystoupil na galavečeru k rozšíření Severoatlantické aliance v Černínském paláci.

Ceremonie k výročí vstupu ČR a zemí V4 do NATO se na Pražském hradě zúčastnili prezidenti zemí Visegrádské skupiny, zástupci obou komor Parlamentu ČR i představitelé NATO a USA. Cílem oslavy bylo nejen připomenutí důležitosti Severoatlantické aliance, transatlantické vazby a hodnot, na nichž je NATO vystavěno, ale také zdůraznění potřeby jednoty středoevropských spojenců a jejich odhodlání podílet se na kolektivní obraně. Po konci státního aktu následoval společný oběd podávaný prezidentem republiky Milošem Zemanem.

„Historie 20. století nám ukázala, že země naší velikosti se sama neubrání, proto je naším existenčním zájmem být členem tohoto obranného spolku. Vstup do NATO ale znamenal mnohem více. Být členem NATO znamená, že jsme spolehlivým partnerem, který ctí zásady svobody a demokracie. Členství v NATO a záruka kolektivní obrany nám mnoho dávají, stejně tak nás zavazují. Zavazují nás k tomu, abychom tyto společné hodnoty ctili a přispívali k jejich rozvoji,“ uvedl premiér Babiš. Celý projev předsedy vlády naleznete na webu Úřadu vlády.

Ve večerních hodinách se předseda vlády v Černínském paláci zúčastnil slavnostního večera u příležitosti 20. výročí rozšíření Severoatlantické aliance. Kromě premiéra s projevem vystoupili například ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, někdejší ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová a bývalý generální tajemník Severoatlantické aliance lord George Robertson.

„V roce 1999 jsme byli přijati jako jedna z prvních zemí bývalého Východního bloku. Na to můžeme být právem hrdi. Co platilo v době našeho přijetí do Aliance, platí i dnes. Nejsme a nemůžeme být neutrální, jsme pevnou součástí severoatlantického spojenectví. I naším zájmen je mít vnitřně soudržné spojenectví schopné účinné akce,“ řekl předseda vlády. Celý projev ze slavnostního večera naleznete na stránkách Úřadu vlády.

Během večera dostalo 14 osobností, které se podílely na vstupu ČR do NATO, medaili za zásluhy o diplomacii. Mezi oceněnými byla například Madeleine Albrightová bývalý ministr zahraničí Jan Kavan či bývalý generální tajemník NATO Javier Solana.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie