Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 5. 2013 16:25

Premiér: Ceny energií se mají snižovat

Kde je to možné, měly by ceny energií klesat. Řekl to po setkání se zástupci hlavních energetických firem působících na tuzemském trhu premiér Petr Nečas. Na jednání se sešel i s představiteli Českého svazu zaměstnavatelů v energetice, Českého plynárenského svazu, Energetického a průmyslového holdingu a Teplárenského sdružení ČR.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Premiér Petr Nečas na setkání představil pozici vlády před středeční Evropskou radou, která se bude věnovat energetice. Zástupci firem ČEZ, Čepro, E.ON, RWE a Net4Gas předsedu vlády informovali o svých prioritách. Vláda připomínky k energetické politice vnímá a usiluje, aby stanoviska kabinetu odpovídala potřebám průmyslu.

„Chceme upozornit na to, že se dnes nevyplácí investovat do klasické energetiky, což může mít fatální dopady na konkurenceschopnost evropského průmyslu,“ řekl na tiskové konferenci předseda vlády. Zároveň uvedl, že se Česká republika postaví proti případným pokusům diskriminovat jadernou energetiku. „Považujeme za nesmírně důležité nestanovovat si jednostranně zbytečně ambiciózní cíle v oblasti klimatu,“ dodal předseda vlády.

Premiér zároveň potvrdil, že cílem vlády je stabilizace cen energií, včetně postupného odstraňování veřejných dotací na obnovitelné zdroje. „Stát bude vyvíjet maximální tlak na to, aby ceny energií nejen nerostly, ale stagnovaly nebo tam, kde je to možné, aby klesaly,“ zdůraznil na závěr premiér Petr Nečas.

V Bruselu premiér jednoznačně podpoří plán na dobudování vnitřního trhu s energií do roku 2014 a dokončení propojení do roku 2015. V této souvislosti zmíní důležitost řádné a všeobecné implementace třetího energetického balíčku. Česká republika se také připojí ke státům požadujícím zkrácení povolovacích řízení pro energetické stavby.

Ze členů vlády se jednání účastnili i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Přítomna byla i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podobné jednání proběhlo v Kramářově vile již před zasedáním Evropské rady v únoru 2011.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie