Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 9. 2013 23:57

Premiér: Česká republika se více zapojí do mírových misí OSN

Projev premiéra Jiřího Rusnoka na zahájení 68. zasedání Valného shromáždění OSN, New York, 27. září 2013.
Projev premiéra Jiřího Rusnoka na zahájení 68. zasedání Valného shromáždění OSN, New York, 27. září 2013.
Mírové operace OSN by mohla posílit větší účast České republiky. Před Valným shromážděním OSN v New Yorku to řekl předseda vlády Jiří Rusnok.

Úloha OSN při řešení ozbrojených konfliktů je nepostradatelná. Mírové operace OSN jsou důležitým nástrojem pro trvalé a udržitelné řešení násilných konfliktů po celém světě. V posledních letech se Česká republika na operacích OSN podílela relativně malou měrou a v současné době je připravena množství vojenských sil v mírových operacích podstatně zvýšit,“ uvedl český premiér.

Česká republika také poskytne ostatním státům zkušenosti s přechodem k demokracii. „Jakožto země s historickou zkušeností s nedemokratickým režimem je připravena podělit se o své zkušenosti spojené s přechodem k demokracii a zemím procházejícím tímto procesem nabídnout svou pomoc, prostředky a know-how,“ uvedl předseda vlády.

Použití chemických zbraní v Sýrii je znepokojující

V projevu premiér také zmínil nedávné použití chemických zbraní v Sýrii a odsoudil tento čin. „Jakékoli použití chemických zbraní je nepřijatelné. Ať už dal příkaz k chemickému útoku kdokoli, vážně porušil zásadu odpovědnosti chránit civilní obyvatelstvo. To je válečný zločin a zločin proti lidskosti a pachatelé by se z něj měli zodpovídat před Mezinárodním trestním soudem,“ doplnil Jiří Rusnok.

Předseda vlády se také dotkl problematiky boje proti chudobě a zmínil, že úsilí podporovat udržitelný rozvoj může být úspěšné pouze, budou-li jeho součástí opatření na podporu ekonomiky. „Půjde to, pokud budeme stimulovat hospodářský rozvoj, zaměstnanost, podnikání a investice do jednotlivých zemí – opatření, která Česká republika podporovala v rámci svého členství ve Výkonné radě Rozvojového programu OSN. Domnívám se, že soukromý sektor je hlavní hnací silou hospodářského růstu – poskytuje pracovní místa, zboží a služby a je zdrojem většiny daňových příjmů,“ řekl premiér.

Předseda vlády Jiří Rusnok je od středy na zahraniční cestě v New Yorku, kde se účastní zahájení 68. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů. Kromě projevů se také setkal na dvoustranných jednáních s předsedy vlád Moldávie a Černé hory.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie