Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 6. 2013 13:15

Premiér: Máme okamžitě 4 miliardy na odstraňování škod

Premiér Petr Nečas dnes pokračuje v návštěvě oblastí postižených letošními povodněmi. Vláda obcím nabídne další finanční pomoc.

Premiér spolu s ministrem zemědělství a starostou obce Zálezlice, 4.6.2013
Premiér spolu s ministrem zemědělství a starostou obce Zálezlice, 4.6.2013

Při návštěvě zasažené obce Zálezlice, kde premiéra doprovázel ministr zemědělství Petr Bendl, premiér zdůraznil, že budování protipovodňového systému v obcích má smysl.

„Považuji za důležité, že se i v obcích prokazuje účinnost snahy vlády budovat hrázní systém. Jsem přesvědčený, že dokončení tohoto hrázného systému v budoucnosti velmi výrazným způsobem vylepší ochranu obce před vodou,“ řekl premiér a zdůraznil připravenost státu pomoci okamžitě jednotlivým zasaženým obcím.

„Chci jednoznačně říci, že stát je připraven pomoci. Okamžitě jsou vyhrazené finanční prostředky ve výši 300 milionů korun a další prostředky nabídneme obcím i v následujícím období. Již nyní na odstraňování povodňových škod a na rekonstrukci území máme v rozpočtu připraveno zhruba čtyři miliardy korun,“ uvedl.

Podle premiéra další finanční prostředky stát uvolní na obnovu dopravního spojení u zničených komunikací. „V rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury je připraveno 1,3 miliardy korun určených na opravy komunikací první, druhé i třetí třídy, a také přerušených železničních tratí,“ dodal Petr Nečas.

Ministr Bendl: Snížíme průtok Vltavy až o 300 kubíků

V souvislosti s pomocí občanům zasaženým povodněmi dále připomněl nutnost okamžité pomoci k zajištění základních potřeb. „Je mi bohužel velmi líto občanů, kteří se musí evakuovat, kteří přichází i o majetek. Současně je připravena i finanční výpomoc pro občany, kteří přišli o majetek a prostředky k životu,“ řekl premiér.

Pozornost je v tuto chvíli věnována také aktuální situaci na Vltavě a Labi pod Prahou, proto se ministr zemědělství Petr Bendl domluvil s Povodím Vltavy na poklesu průtoku z Vltavské kaskády.

„Snížíme množství protékající vody o 100 kubíků a zvažujeme další snížení průtoku o 300 kubíků za sekundu. Počítáme možnost retence Slap a Orlíku, chceme snížit povodňovou vlnu tak, aby maximálně pomohly zábrany v postižených místech,“ uvedl Petr Bendl.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Zvuková příloha

Brífink po návštěvě v povodněmi postižených Zálezlicích, 4.6.2013

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie