Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 10. 2011 10:51

Premiér: Demokracie je nedokonalá, ale lepší než cokoliv jiného

Předseda vlády Petr Nečas vystoupil na mezinárodní konferenci "Dny USA a EU" na pražském Žofíně.

Spojené státy Americká a Evropa mají společné ideály, společnou civilizaci, společnou minulost po Druhé světové válce. Naše zájmy se do značné míry překrývají a budou se překrývat i ve 21. století, ale naše ideály liberální, ústavní demokracie, právního státu, občanských svobod, individuální, politické a náboženské svobody zůstanou stejné a nikdy nic na své aktuálností nezmění,“ řekl premiér Petr Nečas, podle kterého jsou Amerika a Evropa členy té samé rodiny – jsou velice blízcí příbuzní.Premiér Petr Nečas: Demokracie je nedokonalá, ale lepší než cokoliv jiného

Premiér také zdůraznil, že je v současnosti globalizovaný svět příznačný znejistěním některých tradičních a prověřených hodnot. „Do konfliktu se dostávají principy svobody s požadavky na bezpečnost. Volný pohyb lidí a imigrace zejména z islámských a afrických zemí vytvářejí tlak na kulturní identitu naší civilizace,“ dodal Petr Nečas.

Předseda vlády také řekl, že západní civilizace má silné a zdravé kořeny, což pro silné sebevědomí stačí. „Měli bychom si však neustále uvědomovat, že ani sebepevnější společenství není věčné. Musíme si uvědomovat, že o svobodu můžeme přijít jedině vlastní vinou – volbou pohodlnějších řešení,“ řekl premiér.

Z hlediska svobody žijeme podle Petra Nečase v zajímavých časech. „Buďme si tedy vědomi toho, že demokracie, která občas svými plody může u nás vyvolávat rozpaky či nevěřícné kroucení hlavou, je sice nedokonalá forma vlády, ale lepší, než cokoli jiného doposud vyzkoušeného. Je to ta nejlepší realistická naděje na to, jak si civilizovaně vládnout. A jak takovou si ji vážíme,“ uzavřel svůj projev předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie