Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 1. 2013 16:48

Premiér: Doufám ve fungující spolupráci s novým prezidentem

Vyjádření předsedy vlády Petra Nečase k výsledku prezidentské volby.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Chtěl bych pogratulovat nově zvolenému prezidentovi Miloši Zemanovi k jeho volebnímu vítězství v této první historické přímé volbě prezidenta České republiky. Chtěl bych také poděkovat Karlu Schwarzenbergovi za volební boj, který odvedl především v průběhu druhého kola.

Chtěl bych také ocenit občany České republiky, voliče, kteří se dostavili ve vysokém počtu k tomuto druhému kolu prezidentských voleb, a jsem přesvědčen, že je to dobrý signál o tom, že se česká veřejnost o politiku zajímá a že se nechala motivovat touto prezidentskou volbou k aktivní účasti ve volbách a to včetně započítání těchto velmi nevýhodných povětrnostních podmínek, které tady jsou.

Chci také říci, že jsem již s oběma kandidáty na prezidenta republiky telefonicky hovořil, poblahopřál jsem panu Miloši Zemanovi k jeho zvolení. Jsem přesvědčený, že Miloš Zeman je logickým kandidátem na prezidenta republiky, řekl bych, že z těch, kteří kandidovali, byl nejpřirozenějším kandidátem, protože polistopadová éra české politiky vygenerovala tři osobnosti, což byl Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman. Z tohoto pohledu jeho prezidentská aspirace jako nástupce Václava Havla a Václava Klause je poměrně přirozená. Je to standardní politik, který se pohybuje na standardním politickém hřišti. A přestože jsme v celé řadě otázek, především těch sociálně-ekonomických, na opačné straně politického spektra, jsem přesvědčen, že ta spolupráce bude fungovat naprosto standardně a běžně.

Chtěl bych také vyjádřit přesvědčení, že oba dva kandidáti teď po skončení volební kampaně přispějí k tomu, aby se atmosféra v naší zemi zklidnila. Volební kampaň především před druhým kolem byla nebývale ostrá, vyhloubila nejeden příkop vedoucí napříč společností, ale velmi často i napříč například různými pracovními kolektivy, rodinami, společenskými skupinami a podobně. Je v našem zájmu, abychom teď všichni přispěli k tomu, že volba skončila, sláva vítězům, čest poraženým, a teď je nezbytné tu politicko-společenskou atmosféru zklidnit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie