Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 1. 2019 12:44

Premiér druhý den v Singapuru navštívil výzkumné centrum CETRAN a podnikatelské fórum, jednal s ministry a pokřtil orchidej

Slavnostní křest Dendrobia Andrej Babiš, 15. ledna 2019.
Slavnostní křest Dendrobia Andrej Babiš, 15. ledna 2019.
Předseda vlády Andrej Babiš pokračoval v úterý 15. ledna 2019 v týdenní pracovní cestě po Asii. Navštívil centrum pro výzkum autonomních vozidel, setkal se s honorárním konzulem ČR v Singapuru, jednal s ministry financí a zahraničních věcí a zahájil Česko-singapurské podnikatelské fórum.

Premiér Andrej Babiš zahájil druhý den v Singapuru setkáním s honorárním konzulem České republiky v Singapuru Kwee Liong Seenem. Jeho práci v oblasti rozvoje vzájemných vztahů ocenil předseda vlády předáním pamětní stříbrné medaile Jana Masaryka.

Následně spolu s ministryní průmyslu a obchodu vystoupil na Česko-singapurském obchodním fóru, kde vyzdvihl hospodářské úspěchy Singapuru a hovořil o věcech, které mají obě země společné. Premiér zde také oznámil, že se s ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem předběžně shodli na otevření ambasády v Singapuru v co nejkratší možné době.

„Singapur je v dnešní době z naší strany v oblasti obchodu bezpochyby vnímán jako velmi zajímavý. To dokazuje přítomnost zástupců českých firem. Singapur je spojenec, se kterým sdílíme hodnoty demokracie, práva a odhodlání bojovat proti terorismu v globálním měřítku. Chceme rozvíjet kooperaci v oblasti vzdělávání, vědy, výzkumu a inovací. Nevidíme jej pouze jako obchodního partnera, ale také jako zdroj inspirace díky jeho ekonomické spolupráci se zahraničními vládami,“ uvedl předseda vlády na podnikatelském fóru.

Po zahájení podnikatelského fóra jednal Andrej Babiš se singapurským ministrem financí Heng Swee Keatem a ministrem zahraničních věcí Vivianem Balakrishnanem. Tématem jednání byla především podpora volného obchodu a snaha společně čelit ekonomickým výzvám současnosti. Podle premiéra je Singapur jedním z klíčových partnerů v oblasti jihovýchodní Asie.

Na konci dne český předseda vlády navštívil výzkumné centrum pro vývoj autonomních automobilů CETRAN. V průběhu návštěvy bylo podepsáno Memorandum o spolupráci mezi VŠCHT a Nanyangskou technologickou univerzitou. Při prohlídce výzkumného centra si Andrej Babiš i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková vyzkoušeli projížďku autonomním vozidlem. Premiér se dozvěděl detaily o vývoji autonomních elektrobusů a jejich zavedení do provozu v roce 2022. „Zajímavé je, že sami nevědí, jak to veřejnost přijme, protože nastupovat do autobusu, kde není řidič, může být pro lidi i psychologický problém. Ale tímto směrem přemýšlejí všichni výrobci aut i autobusů. To, že jsme podepsali spolupráci a můžeme na tom participovat, je pro nás prospěšné,“ řekl předseda vlády.

Kromě jednání navštívil Andrej Babiš také botanickou zahradu, kde slavnostně pokřtil orchidej. Květina nyní podle tradice ponese jméno českého premiéra Dendrobium Andrej Babiš. „Beru to jako velkou čest. Zahrada je fantastická. Dokonce jsme tady objevili i paní z Česka, která zde pracuje. Je vidět, že naši lidé jsou všude, že se neztratí,“ dodal premiér.

V odpoledních hodinách se předseda vlády s delegací přesunul ze Singapuru do thajského Bangkoku, kde bude v pracovní cestě pokračovat.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie