Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 4. 2023 16:04

Premiér Fiala jednal s nejvyššími představiteli Vietnamu o posílení obchodní spolupráce

Premiér Petr Fiala spolu s vietnamským předsedou vlády Pham Minh Chinhem, 21. dubna 2023.
Premiér Petr Fiala spolu s vietnamským předsedou vlády Pham Minh Chinhem, 21. dubna 2023.
Čtvrtou zemí, kterou předseda vlády ČR Petr Fiala navštívil během své pracovní cesty po Asii, byl Vietnam. V pátek 21. dubna 2023 se v Hanoji setkal s premiérem Pham Minh Chinhem a s prezidentem Vo Van Thuongem. Mezi hlavní témata jednání patřilo posílení obranně-průmyslové a obchodní spolupráce. Předseda vlády také podpořil na obchodním fóru české podnikatele při jednáních se svými vietnamskými protějšky a v sobotu navštívil v provincii Quang Ninh stavbu nové továrny Škody Auto a jejího místního partnera.

Českou republiku a Vietnam spojují silné vztahy, které sahají 70 let do minulosti. Vietnam patří k nejvýznamnějším obchodním partnerům ČR v jihovýchodní Asii a je v současnosti nejrychleji rostoucí ekonomikou v tomto regionu. „Cílem mé návštěvy bylo prohloubení ekonomické spolupráce, usnadnění přístupu našich firem na zdejší trh a ochrana českých podnikatelů. Je to důležité, abychom zvýšili objem našeho vývozu do země a zlepšili tak obchodní bilanci, která je v současné době výrazně nakloněna Vietnamu, náš vývoz je dvacetkrát menší než dovoz,“ uvedl premiér.

Jednání s premiérem i prezidentem

Během návštěvy se český premiér sešel s nejvyššími vietnamskými představiteli. „Při jednáních s předsedou vlády a prezidentem jsem podpořil české firmy a společné projekty. Vietnam má velký zájem o spolupráci, perspektivní je například oblast energetiky. Velká příležitost pro naše podnikatele je také v obranném průmyslu, včetně letectví. Dvanáct českých letounů L-39 NG již Vietnam nakoupil a jedná se o nákupu dalších letadel. Souvisí s tím i výcvik pilotů, dodávky radarů a další možnosti,“ dodal český předseda vlády. Našim podnikatelům pomůže v budoucnu v pronikání na vietnamský trh také povýšení vzájemných vztahů na úroveň strategického partnerství.

Tématem jednání bylo i zavedení přímého leteckého spojení mezi našimi zeměmi, jehož přípravu přerušila pandemie koronaviru. Nové spojení by vedlo k posílení vztahů, ať již jde o byznys, turistiku či investice. Vietnam je atraktivní destinací pro české turisty i investory. Poptávku po přímém spojení zvyšuje i vietnamská komunita žijící v ČR. V současnosti také probíhají přípravy na otevření Českého centra v Hanoji v říjnu letošního roku.

Česko-vietnamské obchodní fórum

Premiér Fiala v Hanoji zahájil česko-vietnamské obchodní fórum, kterého se zúčastnilo více než 200 zástupců podniků z obou zemí. České firmy jsou aktivní na tamním trhu, a to zejména v oblastech obranného a těžebního průmyslu, energetiky, letectví, zdravotnictví a finančních službách. K úspěšným investorům patří např. firmy PPF, Hydra, Elmich Group či East Sea Travel.

Stavba nové továrny Škody Auto

Na závěr pracovní návštěvy Vietnamu navštívil předseda vlády ČR Petr Fiala v sobotu v provincii Quang Ninh stavbu nové továrny Škody Auto a jejího místního partnera Thanh Cong Group. Již v příštím roce by zde měla začít montáž vozů, která bude zprvu dosahovat 30 tisíc aut ročně. „V řadě zemí je Škoda vlastně to hlavní, s čím si lidé Českou republiku spojují, takže je takovým neformálním ambasadorem našeho průmyslu a naší země ve světě. Je proto skvělé, že posiluje svoji přítomnost v Asii a vstupuje na tento vysoce dynamický a mimořádně perspektivní trh. Určitě to přinese výhody i místní ekonomice, odrazí se to na hospodářském růstu místní provincie a na vytváření nových pracovních míst,“ řekl český premiér.

Česká automobilka plánuje nabízet evropské modely na vietnamském trhu již v tomto roce. První showroomy budou otevřeny během 2. čtvrtletí letošního roku. V roce 2024 bude zahájena lokální montáž dvou modelů.

Premiér se sešel rovněž s předsedou Národního shromáždění Vietnamu Vuong Dinh Huem. Navštívil i nadaci Blue Dragon, která pomáhá dětem a rodinám v nouzi a ČR ji podporuje v rámci naší rozvojové spolupráce.

V neděli český premiér přistane v Kazachstánu, kde se setká s předsedou vlády Alikhanem Smailovem a prezidentem Kasymem-Žomartem Tokajevem. Klíčovým tématem jednání bude posílení spolupráce v energetice, Kazachstán je naším významným dodavatelem ropy. Obě strany budou diskutovat také o prohloubení spolupráce v oblastech obranné a obranně-průmyslové spolupráce a navýšení možného podílu českých firem na modernizaci průmyslu země. České podniky mají zájem rovněž o spolupráci při modernizaci kazachstánských ozbrojených sil, ale i o dodávky do civilního sektoru. Poslední zastávkou premiéra na desetidenní pracovní cestě po Asii bude Uzbekistán.

Oficiální návštěvou Vietnamu pokračuje desetidenní cesta premiéra Petra Fialy po Asii. Navštívil již Filipíny, Indonésii a Singapur. V dalších dnech předseda vlády navštíví Kazachstán a Uzbekistán.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie