Aktuálně

12. 9. 2023 14:32

Premiér Fiala jednal se svým jihokorejským protějškem Han Duck Soo o podpoře investic i rozvoji jaderné energetiky

Premiér Petr Fiala jednal se svým jihokorejským protějškem Han Duck Soo, 12. září 2023.
Premiér Petr Fiala jednal se svým jihokorejským protějškem Han Duck Soo, 12. září 2023.
Předseda vlády ČR Petr Fiala přijal v úterý 12. září ve Strakově akademii premiéra Korejské republiky pana Han Duck Soo. Hlavními tématy jednání byly podpora vzájemného obchodu a investic, spolupráce při výstavbě vysokorychlostních tratí, rozvoj jaderné energetiky a spolupráce při výrobě baterií do elektromobilů.

Dnešní jednání podle českého premiéra potvrdilo, že naše země mají vynikající vztahy v nejrůznějších rovinách a sdílíme společné hodnoty jako je demokracie, svoboda a tržní hospodářství. Korejská republika patří mezi naše nejvýznamnější mimoevropské partnery.

Jihokorejské firmy patří mezi největší investory v ČR a hrají v naší ekonomice důležitou roli. Přinášejí do ČR nejmodernější technologie. „Jižní Korea je lídrem v oblastech, jako jsou polovodiče, umělá inteligence a robotika. To jsou klíčové oblasti, na které se v rámci restartu naší ekonomiky chceme zaměřit. I proto je pro nás vzájemná spolupráce důležitá,“ uvedl premiér. Naše země jsou významnými obchodními partnery. Obrat vzájemného obchodu v posledních letech roste, loni dosáhl 118 mld. Kč. Saldo vzájemného obchodu je ale pro Česko záporné, proto stát podporuje zájem českých podnikatelů o perspektivní korejský trh, který nabízí značné obchodní příležitosti.

Premiéři jednali také o otázce možné výstavby gigafactory na našem území. „Vítám zájem korejských společností investovat do projektu továren na výrobu baterií do elektroaut v Česku. Takový projekt by byl přínosem pro náš automobilový průmysl. A i v souvislosti se zahájením těžby lithia na Cínovci by nám umožnil vybudovat celý řetězec od těžby tohoto nerostu až po výrobu elektrických aut. Bavili jsme se o konkrétních krocích, které je potřeba udělat, aby projekt gigafactory mohl být úspěšný,“ dodal český předseda vlády.

Premiér Fiala ocenil účast Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. „Nabídky jsou nyní ve stádiu jejich aktualizace, postupujeme v tendru dál. Věříme, že v průběhu druhého kola budou konkretizovány a dále vylepšeny, a to z různých hledisek,“ řekl premiér. Tématem jednání byl také rozvoj modulárních reaktorů.

Česko se chystá v příštích deseti letech v rámci restartu ekonomiky realizovat řadu strategických investic a zásadní je zejména výstavba vysokorychlostních tratí. „Vítáme proto zájem korejských firem podílet se na jejich výstavbě. Podpořil jsem vytvoření česko-korejské pracovní skupiny, která by se zaměřila na efektivní transfer technologií a vzájemné sdílení zkušeností,“ řekl premiér Fiala.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie