Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 2. 2024 18:23

Premiér Fiala jednal v Kramářově vile s prezidentem Angoly Lourençem

Premiér Petr Fiala se v Kramářově vile setkal s prezidentem Angolské republiky Joãem Manuelem Gonçalvesem Lourençem, 21. února 2024.
Premiér Petr Fiala se v Kramářově vile setkal s prezidentem Angolské republiky Joãem Manuelem Gonçalvesem Lourençem, 21. února 2024.
Ve středu 21. února 2024 přivítal předseda vlády ČR Petr Fiala v Kramářově vile prezidenta Angoly Joãa Manuela Gonçalvese Lourençe. Klíčovými tématy jednání byly ekonomická a hospodářská spolupráce, podpora českého exportu a investic i obranně-průmyslová spolupráce.

Česká republika má zájem pozvednout spolupráci s africkými zeměmi na novou úroveň a budovat silnější partnerství i v těchto regionech. V roce 2022 přijala vláda premiéra Fialy Strategii pro spolupráci s africkým kontinentem. Spolupráce obou zemí má tradici z dob Československa.

„Bavili jsme se o ekonomické spolupráci, podpoře českého exportu a investic i obranně-průmyslové spolupráci. Angolu vnímáme jako jednu z nejperspektivnějších zemí v subsaharské Africe. České firmy mají zájem v Angole působit, a to v oblasti zemědělství, dopravy, zdravotnictví i energetiky,“ uvedl po jednání premiér Fiala.

Do budoucna by se české firmy v Angole mohly podílet i na projektu železničního koridoru Lobito – tedy 1300 km dlouhé železnice od přístavu Lobito až k hranicím s Demokratickou republikou Kongo. V oblasti zdravotnictví mají české firmy bohaté zkušenosti s dodávkami nemocničních lůžek, vybavení JIP i s přístroji s nejmodernějšími technologiemi. Podle premiéra Fialy může ČR Angole nabídnout také zemědělské a potravinářské stroje.

České společnosti májí zároveň bohaté zkušenosti s modernizací a opravou starší vojenské techniky a mohly by tak spolupracovat na modernizaci ozbrojených sil Angoly.
Česká republika je podle Fialy hrdá i na to, že Československo v minulosti pomáhalo Angole v úspěšném boji za nezávislost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie