Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 3. 2022 13:22

Premiér Fiala jednal v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Zelenským o další pomoci i o sankcích vůči Rusku

Premiéři ČR, Polska a Slovinska si od prezidenta Zelenského vyslechli, jakou pomoc Ukrajina potřebuje, 15. března 2022.
Premiéři ČR, Polska a Slovinska si od prezidenta Zelenského vyslechli, jakou pomoc Ukrajina potřebuje, 15. března 2022.
Předseda vlády Petr Fiala společně s předsedy vlád Polska Mateuszem Morawieckim a Slovinska Janezem Janšou a místopředsedou polské vlády Jaroslawem Kaczyńskim navštívili v úterý 15. března 2022 ruskými agresory obléhanou ukrajinskou metropoli Kyjev, kde se setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem. Delegace politiků vyjádřila představitelům Ukrajiny obdiv za odvahu, s jakou země čelí brutální ruské agresi, a přislíbila další humanitární i materiální pomoc.

Premiér Petr Fiala s dalšími členy delegace probírali s ukrajinským prezidentem Zelenským a premiérem Šmyhalem další možnosti pomoci Ukrajině, která se již třetí týden brání ruské okupaci. „Diskutovali jsme takové čtyři základní okruhy: jednak otázku sankcí, jejich účinnosti, popřípadě nějakých dalších možných kroků. Hovořili jsme také samozřejmě o humanitární pomoci, o vojenské pomoci a mluvili jsme také o možnosti nějakých dalších diplomatických kroků a diplomatického řešení celé situace,“ shrnul hlavní body jednání český premiér Petr Fiala.

Tvrdě se bránící Ukrajina podle předsedy české vlády nutně potřebuje především další dodávky zbraní a vojenské techniky. „Česká republika to dělá, dělají to i ty země, které se zúčastnily této mise, a je potřeba, aby se to dělalo silněji a dělalo to co nejvíc zemí, aby ty dodávky byly rychlé a pokud možno masivní,“ konstatoval premiér Fiala.

Politici na jednání v Ruskem obléhaném Kyjevě řešili i další otázky, například možnost nabídnout ruským vojákům, kteří dezertují, azyl v některé zemi EU či NATO, otázku posílení diplomatického zastoupení zemí Evropské unie na Ukrajině a samozřejmě i problematiku sankcí uvalených demokratickým světem na Ruskou federaci. „Dostali jsme určitou inspiraci pro vylepšení nebo prohloubení těch sankcí, které nepochybně fungují, ale které mohou být ještě posílené, mohou fungovat ještě lépe,“ řekl premiér Fiala.

Přítomní politici zemí EU vyjádřili ukrajinským představitelům velký obdiv za statečnost a odvahu, s jakou se obyvatelé jejich země brání ruské přesile. „Všichni to vidíme, ale já jsem měl možnost vidět to na vlastní oči, a ještě lépe pochopit, co oni prožívají, s čím se musejí vyrovnávat. A to, že to takto dokáží, si zaslouží náš obrovský obdiv a úctu,“ prohlásil premiér Fiala a podtrhl i symbolický význam cesty do obleženého Kyjeva.

„Jsme si všichni vědomi toho, co prožívají. Že bojují za svoje životy, za své rodiny, za svoji vlast, za svoji nezávislost, za svobodu. Ale musíme vědět a musíme si uvědomit, že také bojují za nás, za naši nezávislost, za naši svobodu, a my je musíme v tom boji podpořit. Proto jsme tam jeli osobně. Jeli jsme tam proto, abychom jim dali najevo, že nejsou sami, abychom konkrétním činem ukázali, že stojíme s nimi a že jsme si vědomi toho, co pro nás v tuto chvíli dělají,“ upozornil předseda vlády a poděkoval i kolegům politikům a členům české delegace za možnost takovou misi uskutečnit a za osobní odvahu a rozhodnutí se této akce, která nebyla bez rizika, zúčastnit.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie