Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 4. 2023 15:17

Premiér Fiala jednal v Manile s prezidentem Marcosem a podpořil české firmy na tamním trhu

Předseda vlády Petr Fiala jednal s filipínským prezidentem Marcosem, 17. dubna 2023.
Předseda vlády Petr Fiala jednal s filipínským prezidentem Marcosem, 17. dubna 2023.
Předseda vlády ČR Petr Fiala zahájil v pondělí 17. dubna 2023 ve filipínské Manile pracovní cestu po Asii. S prezidentem Filipín Ferdinandem Marcosem mladším jednal o rozvoji vzájemné spolupráce a obchodních vztahů a podpořil společné projekty v oblasti obranného průmyslu. Premiér rovněž zahájil česko-filipínské obchodní fórum, kterého se zúčastnilo více než 100 zástupců firem z obou zemí, a uctil památku José Rizala.

Pracovní návštěva Filipín proběhla u příležitosti 50. výročí navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi. ČR má na Filipínách na co navazovat. Historické vazby mezi oběma zeměmi, především popularita Pražského Jezulátka a dobré povědomí o tradičních českých značkách pomáhají také v oblasti obchodní a ekonomické spolupráce.

„Na jednání s prezidentem Marcosem jsem podpořil společné projekty v oblasti obranného průmyslu. Jde např. o možné dodávky letadel pro filipínskou pobřežní stráž či projekt České zbrojovky na komplexní přezbrojení zdejší armády. ČR je také připravena pomoci s modernizací filipínského zemědělství a potravinářství, což je další z oblastí spolupráce, o kterou má filipínská strana největší zájem,“ řekl premiér.

Předseda vlády zdůraznil zájem českých firem o účast na rozvoji místní energetické infrastruktury. České podniky nabízí spolupráci i v civilním letectví, zejména při modernizaci filipínských letišť. Ve všech těchto oblastech rozhoduje o konečném dodavateli místní vláda, proto je důležité českým podnikatelům poskytnout diplomatickou podporu. Premiér Fiala oznámil rovněž záměr navýšit počet filipínských pracovníků v ČR. Čeští zaměstnavatelé jsou s kvalitou filipínských zaměstnanců velmi spokojeni.

Česko-filipínské obchodní fórum

Předseda vlády ČR podpořil naše podnikatele na česko-filipínském obchodním fóru. „Jsem přesvědčen, že z něj vzejdou pro naše exportéry nové kontrakty – povedlo se nám spojit více než 100 podnikatelů z obou zemí,“ dodal Petr Fiala. Na české straně šlo například o společnosti Aero Vodochody, Omnipol, Excalibur Army či Rescue Trailer. Zástupci Hospodářské komory ČR podepsali memorandum o porozumění s Filipínskou obchodní komorou. Rovněž společnosti Draslovka a.s. a NITES a.s podepsaly memoranda o spolupráci s firmou Smart Citi Teknologi. Premiér jednal i s českými manažery firmy Home Credit, kteří zde pracují již několik let. Společnost zde zaměstnává přes 13 tisíc lidí a má 10 milionů klientů.

Filipíny patří mezi důležité obchodní partnery České republiky v jihovýchodní Asii. Celkový objem obchodu s Filipínami dosáhl v roce 2022 více než 647 mil. dolarů, z čehož český vývoz byl 55 mil. dolarů a dovoz 592 mil. dolarů.

Uctění památky José Rizala

Na závěr své návštěvy v Manile uctil premiér v úterý 18. dubna společně s primátorkou Manily Mariou Sheilou Lacuna – Panganovou a ministrem národní obrany Filipín Carlitem G. Galvezem jr. památku José Rizala. Ten se zasloužil o nezávislost Filipín. Byl popraven v roce 1896 a památník stojí přímo na místě popravy. José Rizal a jeho odkaz je spojen i s Českem. Zejména díky jeho přátelství s litoměřickým středoškolským profesorem Ferdinandem Blumentrittem. Busta José Rizala byla v roce 2018 odhalena ve dvoraně České národní banky v Praze. Premiér Fiala při této příležitosti zároveň obdržel čestný klíč od města Manily.

Oficiální návštěva Filipín odstartovala desetidenní cestu premiéra Petra Fialy po Asii. V dalších dnech předseda vlády navštíví Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie