Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 2. 2024 16:37

Premiér Fiala: Musíme více omezit byrokracii a regulaci, která trápí české zemědělce

Premiér Petr Fiala si prohlédl rodinnou farmu HOLE, která se specializuje na chov slepic a krav holštýnského plemene, 22. února 2024.
Premiér Petr Fiala si prohlédl rodinnou farmu HOLE, která se specializuje na chov slepic a krav holštýnského plemene, 22. února 2024.
Předseda vlády Petr Fiala navštívil ve čtvrtek 22. února 2024 rodinou farmu Hole nedaleko Velkých Přílep ve Středočeském kraji. S majiteli farmy diskutoval o vysoké byrokratické zátěži, plánech na digitalizaci odvětví, množství kontrol ze strany státu a dalších problémech, které farmáře nejvíce trápí.

Premiér zdůraznil, že vláda problémy zemědělců bere vážně a pracuje na jejich řešení. „Silná regulace a byrokracie netěší nikoho. Pravidelně jednáme se zástupci zemědělců i s jednotlivými farmáři. Dnes jsem navštívil rodinnou farmu Hole, která patří rodině Poláčkových. Řešili jsme hlavně to, co můžeme (nejen) v Bruselu udělat pro snížení byrokracie a regulaci, které vytvářejí velký tlak na zemědělce. Musíme pokročit v digitalizaci a snížit množství kontrol, aby se farmáři mohli věnovat své práci. A přesně na tom už ministerstvo zemědělství pracuje,“ uvedl po setkání s farmáři předseda vlády.

Česko podniká konkrétní kroky ke snížení zbytečné byrokracie pro farmáře i na evropské úrovni. Ministr zemědělství Marek Výborný dnes o požadavcích protestujících zemědělců jednal s eurokomisařem pro životní prostředí Virginijusem Sinkevičiusem a v pondělí se zúčastní mimořádného jednání Rady ministrů zemědělství v Bruselu. Již na posledním jednání ministrů ČR předložila návrh, ve kterém po Evropské komisi požaduje co nejrychlejší úpravu metodiky ke kontrolám, aby jich výrazně ubylo.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie