Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 12. 2023 14:00

Premiér Fiala slavnostně zahájil modernizaci nádraží Brno – Královo Pole

Předseda vlády Petr Fiala během debaty se studenty střední školy ve Vyškově, 6. prosince 2023.
Předseda vlády Petr Fiala během debaty se studenty střední školy ve Vyškově, 6. prosince 2023.
Zlepšení stavu dopravní infrastruktury je jednou z hlavních priorit vlády. Proto premiér Petr Fiala ve středu 6. prosince 2023 navštívil před čtvrtým výjezdním zasedáním vlády v tomto roce Jihomoravský kraj, kde se společně s ministrem dopravy Martinem Kupkou zúčastnil zahájení modernizace železniční stanice Brno – Královo Pole a poté debatoval se studenty Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické ve Vyškově.

Členové vlády před výjezdním zasedáním vlády v Bučovicích navštívili několik míst v regionu, aby se seznámili s problémy místních obyvatel. Premiér Petr Fiala zahájil návštěvu Jihomoravského kraje spolu s ministrem dopravy Martinem Kupkou v Brně, kde slavnostně zahájili modernizaci železniční stanice Brno – Královo Pole, které je druhým nejvytíženějším nádražím v moravské metropoli. Rekonstrukcí projde celý úsek tratě mezi Brnem-Maloměřicemi a Kuřimí.

„Rychlá modernizace železnice je jednou z našich strategických priorit. Chceme, abychom i v dopravní infrastruktuře, která je nyní v ČR zanedbaná, patřili k nejlepším zemím. Jsem proto rád, že po nedávném dokončení rekonstrukce koridoru směrem na Českou Třebovou dnes v Brně začínají práce na další páteřní trati. Výsledkem tak bude plynulejší doprava, větší bezpečnost a nesrovnatelně lepší komfort pro cestující,“ uvedl premiér.

Jedním z hlavních prvků začínající modernizace je stavba nové, dvoupatrové nádražní budovy, která nabídne moderní design a funkcionalitu. Prosklený objekt bude mít v přízemí pokladny, obchodní prostory a toalety. Uprostřed haly budou eskalátory vedoucí do vyvýšené části s lavičkami pro cestující a dalším komerčním prostorem. Stávající budova ustoupí nově budované už v červenci příštího roku. Po dobu její výstavby bude zázemí pro cestující zajišťovat provizorní čekárna s kapacitou 250 osob u prvního nástupiště. Stavba by měla být hotová už do konce roku 2025 a celková rekonstrukce vyjde na 2,95 mld. Kč a je spolufinancována z Fondu soudržnosti EU.

Poté se premiér Petr Fiala přesunul do Vyškova, kde proběhla diskuse s vedením a pedagogickým sborem Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické. Předseda vlády také debatoval se studenty, které zajímala hlavně témata týkající se školství a společnosti. Před jednáním vlády, které se konalo na státním zámku v Bučovicích, se ještě premiér setkal se starostou Jiřím Horákem, se kterým řešil témata, která se dotýkají města a regionu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie