Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 3. 2015 17:54

Premiér jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a šéfem Evropské komise Jean-Claude Junckerem

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, 18. března 2015.
Premiér Bohuslav Sobotka jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, 18. března 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil ve středu 18. března v Bruselu sérii bilančních schůzek s lídry EU. Dnes se premiér sešel se stálým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem a následně s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem.

Hlavními tématy jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem byl aktuální program březnové Evropské rady, a to především česká pozice k návrhu energetické unie. Premiér Sobotka podpořil projekt energetické unie a zároveň pogratuloval Donaldu Tuskovi k úspěchu a prosazování tohoto původně polského návrhu. Dalším bodem jednání bylo zhodnocení spolupráce v rámci Visegrádské skupiny. Premiér informoval stálého předsedu Tuska o přípravě na předsednictví, které ve Visegrádské skupině převezme Česká republika v červenci tohoto roku. Předseda vlády také ocenil věcný a vyvážený přístup Donalda Tuska k přípravě Evropských rad a dobře připravené a stručné závěry summitů.

Premiér se následně sešel s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Diskuse se věnovala čerpání prostředků z EU fondů v návaznosti na úspěšně dokončené vyjednávání o služebním zákonu. Premiér Sobotka předsedovi Evropské komise poděkoval za intenzivní pomoc Komise při dokončování předpisu, který výrazně pomůže zkvalitnit českou státní správu. Zároveň premiér předsedu Junckera informoval o tom, že včasný start čerpání EU fondů je prioritou české vlády, která chce nyní aktivně postupovat ve vyhlašování prvních výzev. Předseda Juncker potvrdil, že i Evropská komise udělá vše proto, aby Česká republika mohla začít čerpat prostředky co nejdříve. Jean-Claude Juncker se zajímal o nadcházející české předsednictví Visegrádské skupině a jeho priority. Vyjádřil osobní podporu a zájem spolupracovat s formátem V4 i nadále.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie