Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 4. 2019 15:39

Premiér jednal s předsedou vlády Vietnamu o rozvoji vzájemných vztahů i přímém leteckém spojení

Premiér Andrej Babiš přijal ve Strakově akademii předsedu vlády Vietnamu Nguyena Xuana Phuce, 17. dubna 2019.
Premiér Andrej Babiš přijal ve Strakově akademii předsedu vlády Vietnamu Nguyena Xuana Phuce, 17. dubna 2019.
Premiér Andrej Babiš se ve středu 17. dubna 2019 setkal s předsedou vlády Vietnamské socialistické republiky Nguyenem Xuanem Phucem. Hovořili o vzájemných bilaterálních vztazích, ekonomické spolupráci zemí či možnosti spolupráce v oblasti obranného průmyslu. Následně oba státníci vystoupili na Česko-vietnamském podnikatelském fóru a poobědvali v Lichtenštejnském paláci.

Mezi hlavní témata jednání českého a vietnamského předsedy vlády patřila vzájemná ekonomická spolupráce. Státníci hovořili o obchodní výměně, rostoucím zájmu českých investorů o Vietnam či konkrétních projektech českých firem, především v oblasti těžebního průmyslu. Jednalo se také o české podpoře při schvalování Dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Vietnamem. Vietnam je v tuto chvíli třetím nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR v rámci zemí ASEAN.

My jsme se s panem premiérem shodli, že budeme pokračovat v prohlubování ekonomické spolupráce, která tvoří důležitou osu našich vztahů. Vietnam je naším třetím největším obchodním partnerem mezi zeměmi ASEAN. Obrat dosáhl 1,17 miliardy,“ řekl Andrej Babiš po jednání.

Premiér ČR dále vyzdvihl dlouhou tradici přátelských vztahů a úspěšné spolupráce mezi oběma zeměmi a zdůraznil zájem České republiky na jejím dalším rozvoji a prohlubování. Andrej Babiš zároveň uvedl, že ČR hodlá podpořit kandidaturu Vietnamu jako nestálého člena Rady bezpečnosti OSN na roky 2020–2021. Rozvoji cestovního ruchu, obchodu a dalších oblastí spolupráce by dle předsedy vlády prospělo zavedení přímé letecké linky mezi Prahou a Hanojí.

Jsem velice rád, že v rámci delegace pana premiéra jsou zástupci letecké společnosti Bamboo Airways a ujistil jsem pana premiéra, že by bylo skvělé, kdyby tato společnost zahájila přímou linku mezi Vietnamem a Prahou,uvedl premiér na tiskové konferenci po jednání delegací.

Důležitým pilířem bilaterálních vztahů je také spolupráce v oblasti obranného průmyslu. Vietnam se v této oblasti řadí mezi přední české partnery v regionu jihovýchodní Asie a ČR má zájem pokračovat v projektech zaměřených na modernizaci vietnamské armády. Premiéři řešili také vietnamskou komunitu v České republice, která představuje důležitý spojník mezi oběma zeměmi, či možnost zrušení vízové povinnosti pro české turisty. Po jednání následoval podpis memoranda o porozumění v oblasti technické normalizace a metrologie a memoranda o porozumění v oblasti geologie a nerostných surovin.

Předsedové vlád se po konci jednání ve Strakově akademii přesunuli do hotelu Hilton, kde zahájili Česko-vietnamské podnikatelské fórum. Andrej Babiš ocenil schopnosti vietnamských občanů přicházejících do ČR, kteří se stávají součástí malého obchodu, přicházejí do učení i na univerzitní studium a realizují se na pracovním a podnikatelském trhu ve vysoce kvalifikovaných oborech.

Vietnam právě prožívá obdivuhodný hospodářský rozvoj. Za posledních pět let vietnamská ekonomika rostla průměrným tempem ve výši 6 % HDP, přičemž loni růst přesáhl dokonce 7 procent HDP. Co je ještě důležitější, na růstu se podílí příliv přímých zahraničních investic, který v roce 2018 byl 19 miliard dolarů. Úspěchy vietnamské ekonomiky odráží i nedávné zlepšení dlouhodobého ratingu Vietnamu od tří hlavních ratingových agentur. Ohledně naší bilance je sice pravda, že náš nárůst exportu do Vietnamu 2017–2018 je 32 procent, ale jak už bylo řečeno, máme negativní obchodní bilanci téměř 900 milionů dolarů, takže tam máme určitě obrovský potenciál a já jsem i velice konkrétně na našem jednání bilaterálním a potom v rámci celé delegace podpořil naše firmy, hlavně v oblasti těžebního průmyslu, řekl předseda vlády na zahájení podnikatelského fóra.

Po zahájení podnikatelského fóra se obě delegace přesunuly do Lichtenštejnského paláce, kde společný program zakončily slavnostním obědem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie