Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

8. 1. 2009 11:34

Premiér jmenoval členy Národní ekonomické rady vlády

Předseda vlády Mirek Topolánek dnes jmenoval a představil členy Národní ekonomické rady vlády (NERV), která bude poradním orgánem vlády pro finanční a hospodářské otázky.

Logo Národní ekonomické rady vlády.Radu tvoří deset členů z řad ekonomických odborníků. Hlavním úkolem NERVu je sledovat peněžní trh a navrhovat řešení dopadů světové finanční krize na českou ekonomiku.

„NERV bude mít nejenom domácí úkoly, ale bude poradním orgánem i pro návrhy řešení v rámci Evropské unie a pro G20 v Londýně začátkem dubna. Složení této rady mi dává jistotu, že se jedná o špičkové odborníky z podnikatelské oblasti, akademické sféry a finančního světa,“ říká k radě vlády premiér Topolánek.

Národní ekonomickou radu vlády tvoří deset členů: ekonom Vladimír Dlouhý, viceprezident Svazu průmyslu ČR Martin Jahn, ekonomický analytik Pavel Kohout, prezident České bankovní asociace Jiří Kunert, profesor ekonomie Univerzity Karlovy Michal Mejstřík, prezident Asociace penzijních fondů České republiky Jiří Rusnok, hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček, děkan Národohospodářské fakulty VŠE Jiří Schwarz, ekonom a kancléř prezidenta republiky Jiří Weigl a ekonomický konzultant Miroslav Zámečník. Rada je nadstranickým poradním orgánem, jejíž činnost řídí předseda vlády Mirek Topolánek.

Aktuálním úkolem NERVu je analýza rizik a případných dopadů světové finanční krize na Českou republiku, a návrhy opatření, kroků a nástrojů, které budou možné dopady světové krize zmírňovat. Trvalým úkolem rady bude hledání a návrhy receptů, směřujících k udržení a akceleraci ekonomického růstu naší země,“ dodává premiér.

Rada navazuje na Strategii připravenosti a akceleraci růstu (SPAR), kterou premiér vyhlásil v Poslanecké sněmovně 2. prosince 2008, jako reakci na potenciální rizika a hrozby pro Českou republiku, plynoucí ze světové finanční krize.

Více informací nabízejí oficiální stránky Národní ekonomické rady vlády http://nerv.vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy