Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 6. 2012 10:37

Premiér: Lidická tragédie je symbolem zrůdné ideologie

Premiér Petr Nečas se dnes zúčastnil pietní vzpomínky k 70. výročí vyhlazení obce Lidice.

Předseda české vlády ve svém projevu připomněl význam atentátu na Reinharda Heydricha. „Tak jako úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha uskutečněný českými vlastenci v době, kdy nacistická mašinérie byla na absolutním vrcholu své rozpínavé moci, jednou provždy zboural mýtus její neporazitelnosti a stal se symbolem ozbrojeného odporu jakožto jediné možné odpovědi na okupaci,“ řekl během pietního aktu.Premiér Petr Nečas se dnes zúčastnil pietní vzpomínky k 70. výročí vyhlazení obce Lidice, 10. června 2012

Masakr v Lidicích v roce 1942 měl pak podle něj význam mezinárodní, protože tento zrůdný akt podle premiéra ukázal ostatním národům na zrůdnost nacistické ideologie. „Tak i nezměrná tragédie Lidic byla a zůstane pro nás symbolem pravé podstaty zrůdné ideologie, důkazem toho, že s tímto zločinným režimem žádný smír nebyl možný,“ prohlásil.

Všichni jsme pozůstalí po lidických obětech, řekl premiér. Vyhlazení Lidic podle premiéra Petra Nečase znamenalo zlom v zápase o Evropu. Jeho dopad by pak měl zůstat trvalým a srozumitelným odkazem našich dějin. „Památka našich mučedníků znovu a znovu vrací smysl českému vlastenectví,“ uvedl ve svém projevu.

"Chtěl bych v této souvislosti ocenit slova německého prezidenta Johachima Gaucka, kterými vyjádřil zármutek a stud nad vyhlazením Lidic a Ležáků a uznal historickou odpovědnost Němců," dodal předseda vlády.

Dne 10. června uplynulo přesně 70 let od vyhlazení obce Lidice na Kladensku nacisty v roce 1942. Pod smyšlenou záminkou podílu některých obyvatel obce na organizaci atentátu na tehdejšího zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byli obyvatelé Lidic vyvražděni, část poslána do koncentračních táborů a obec srovnána se zemí. Nedlouho poté uznaly vlády Velké Británie a Francie mnichovskou dohodu za neplatnou.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie