Aktuálně

19. 6. 2008 6:15

Premiér M. Topolánek přijal amerického astronauta kapitána Eugena Cernana

Předseda vlády M. Topolánka přijal Eugena Andrew Cernana, bývalého amerického astronauta česko-slovenského původu. Kapitán E. A. Cernan je zatím poslední lidskou bytostí, která se dotkla povrchu Měsíce.

Kapitán Eugene Andrew Cernan se na pozvání premiéra M. Topolánka vrací do země svých předků poprvé od roku 2001. S předsedou vlády bude hovořit zejména o minulosti a budoucnosti českého vesmírného výzkumu, vědy a průmyslu, členství České republiky v ESA (Evropská kosmická agentura, v jejímž rámci se ČR podílí na 11 projektech) a budoucnosti projektu GALILEO. Česká republika usiluje o umístění sídla Evropského úřadu pro dohled nad globálními navigačními družicovými systémy, který zatím působí v Bruselu (GSA), na svém území. Enormní zájem projevuje také Francie a řada dalších zemí Unie. Viceprezident Evropské komise Jacques Barrot na březnové návštěvě České republiky potvrdil, že ČR je vážným kandidátem na umístění agentury GSA.

E. A. Cernan se narodil 14. března 1934 v Chicagu (Illinois) a skutečně má české a slovenské kořeny (Cernanův dědeček Š. Čerňan se s manželkou odstěhoval z Vysoké nad Kysucou v roce 1903). Kariéru zahájil jako pilot u námořnictva na letadlových lodích na základně Miramar v Kalifornii. V roce 1964 byl E.A. Cernan přijat do třetí skupiny kosmonautů Spojených států amerických a po výcviku byl jmenován nejdříve do záložní, následně pak do hlavní posádky Gemini 9. První Cernanův let se uskutečnil v roce 1966 na palubě Gemini 9 a trval tři dny. Podruhé se na domovskou planetu z paluby kosmické lodi podíval v květnu 1969, kdy na palubě Apolla 10 absolvoval na 31 obletů Měsíce. Na jeho povrch vstoupil v rámci svého třetího letu na palubě Apolla 17 v roce 1972 jako velitel kosmické lodi. Toho roku se také stal posledním člověkem, který stanul na jiném vesmírném tělese. Z měsíční mise E. A. Cernana také pochází československá vlajka, kterou měl při své návštěvě zemského satelitu při sobě. Ostatně právě tato vlajka tvoří nejatraktivnější a nejvyhledávanější artefakt na výstavě Stopy lidí v Národním muzeu. Kapitán E. A. Cernan ji věnoval Astronomickému ústavu v Ondřejově v roce 1974 během své neoficiální návštěvy vlasti svých předků. Tato vlajka se po skončení výstavy vrátí na své trvalé umístění na pilíři největšího dalekohledu v České republice na observatoři Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově.

Související odkazy:

Informace Ministerstva dopravy k nejambicóznějšímu vesmírnému projektu Evropské unie

Zvukový záznam tiskové konference po ukončení jednání premiéra s astronautem E. A. Cernanem je k dispozici v níže připojené příloze

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie