Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 12. 2008 12:11

Premiér Mirek Topolánek o energetice v Bruselu: Česká delegace udělá na jednání Evropské rady pro takovou dobrou dohodu maximum

Premiér na summitu Evropské rady v Bruselu hovořil o energetice v souvislosti s nadcházejícím předsednictvím České republiky v Radě EU.


Vystoupení premiéra Mirka Topolánka: V postkjótském procesu by Evropská unie měla znát své priority
EU - ilustrační foto
"Vítám tuto příležitost, kdy mohu před vás, předstoupit s krátkým shrnutím našich záměrů v oblasti energetiky. Tři týdny před zahájením českého předsednictví a těsně před začátkem Evropské rady, která bude hledat shodu nad klimaticko-energetickým balíčkem. To, co řeknu, pro vás asi nebude překvapením, ostatně energetika je obor, kde se plánuje na dlouhá desetiletí a neprospívají jí náhlé změny názorů. Právě znalost dlouhodobé perspektivy, predikce dalšího vývoje, včetně vývoje politického, je pro rozvoj energetiky klíčová.

Přitom dostatek, či nedostatek laciných, bezpečných a stabilních dodávek energie má naprosto zásadní vliv na životní úroveň a vůbec životní podmínky a základní komfort občanů. To činí rozhodování o klimaticko-energetickém balíčku tolik citlivým. Každá politická chyba v této oblasti se vymstí mnohonásobně a dlouhodobě. Coby premiér budoucí předsednické země si velice silně přeji, aby již na této Evropské radě došlo k rozumné dohodě nad klimaticko-energetickým balíčkem. K takové dohodě, která nepoškodí energetický sektor a průmysl žádné z členských zemí.

K dohodě, která umožní dlouhodobý rozvoj energetiky, která nepodváže zdroje, jež právě v této době nutně potřebujeme na investice, abychom překonali dlouhodobý a rostoucí nedostatek elektrické energie v Evropě. Záleží mi na tom, aby této dohody bylo dosaženo a my mohli jít dále. Abychom se po otázce ochrany klimatu mohli věnovat dalším palčivým problémům. Otázce energetické bezpečnosti a další liberalizaci trhu, což jsou priority českého předsednictví a dále otázce energetické efektivity, což je záměr Švédska, které bude EU předsedat po nás. Čím déle se budou protahovat debaty o ochraně klimatu, čím delší bude nejistota hráčů na trhu ohledně dalšího vývoje, tím hůře.
 
Tím větší zpoždění totiž nabere plánování příštích investic, tím více se zdrží hledání společného postoje Unie k energetické bezpečnosti a k vyjednávání o dodávkách energetických surovin se třetími zeměmi. Česká delegace udělá na jednání Evropské rady pro takovou dobrou dohodu maximum. I proto, že české předsednictví bude připravovat Kodaňský summit. V postkjótském procesu by Evropská unie měla znát své priority. Je naprosto nutné, aby celý svět včetně zemí jako Čína, Rusko, Indie či Brazílie postupoval jednotně. Sólová akce Evropské unie by nijak výrazně neprospěla životnímu prostředí, ale zato by zásadně ohrozila konkurenceschopnost evropských firem. Pro české předsednictví je energetika součástí tří hlavních priorit, „tří éček“: Economy, Energy, External Relations.
 
Pro mě to je oblast, s níž mám delší životní zkušenost než s politikou. Když říkám, že se chceme zaměřit na posilování distribučních sítí, na diverzifikaci a bezpečnost dodávek energií, vím, o čem mluvím. Když říkám, že pokud nám jde zároveň o energetickou bezpečnost, ochranu klimatu i udržení rozumné ceny elektřiny, musíme rehabilitovat jadernou energii, vycházím z reálných možností, které tu jsou. Stejně tak je evidentní, že jen bohaté, prosperující země dokáží účinně snižovat emise. Neuvážené poškození evropských ekonomik by ve svém důsledku poškodilo i životní prostředí. České předsednictví chce být i v oblasti energetiky maximálně realistické.

Chceme hledat shodu mezi ochranou životního prostředí a životní úrovní občanů. Chceme evropský trh s energií posílit, nikoli oslabit. Chceme společně s ostatními členskými zeměmi najít nejlepší řešení nikoli jen pro tuto chvíli, ale pro budoucnost. Věřím, že se nám to bude dařit mimo jiné i díky efektivnímu dialogu s vámi všemi, kteří zde sedíte.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie