Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 12. 2008 14:30

Premiér na setkání s Konferencí předsedů EP: Během předsednictví budu v úplně jiné pozici

Předseda vlády Mirek Topolánek na čtvrtečním (4. 12.) setkání s Konferencí předsedů Evropského parlamentu v Praze vrcholným představitelům EP osobně představil priority českého předsednictví, hovořil rovněž o postoji občanů České republiky k Lisabonské smlouvě.


Premiér: Je třeba české veřejnosti vysvětlit, že v průběhu předsednictví nebudu na poli mezinárodních vztahů vystupovat ani jako předseda vlády, ani jako předseda ODS, ale jako předseda Rady Evropské unie 
Předseda vlády ČR Mirek TopolánekPředseda vlády Mirek Topolánek na tiskové konferenci po jednání členů vlády České republiky s Konferencí předsedů Evropského parlamentu připomněl, že jednání na pražském Žofíně nebylo prvním setkáním s představiteli Evropského parlamentu. Tématem rozhovorů mezi špičkami Evropského parlamentu a Vlády ČR byla především diskuse o modelech spolupráce českého předsednictví a Evropského parlamentu. 
Další témata zahrnovala priority českého předsednictví, ratifikaci Lisabonské smlouvy nebo opatření v kontextu finanční krize. Neopominutelným tématem bylo také posilování transatlantické vazby. Premiér zdůraznil, že EP představuje důležitého nositele demokratických hodnot. "Spolupráce ČR a EP bude vzhledem k blížícím se volbám do EP krátká, ale intenzivní." Volby do Evropského parlamentu budou podle premiérových slov faktorem, který uvede naše předsednictví do složité situace. Zintenzivnění dialogu a spolupráce s Evropským parlamentem České republice umožní toto složité období překlenout.

Premiér všem šéfům stran Evropského parlamentu připomněl priority českého předsednictví, které při jednáních se zahraničními partnery představuje pod zkratkou "3E" - Economy, Energy, External Relations (hospodářství, energetika a Evropě ve světě). 

Konference předsedů Evropského parlamentu ústy předsedy EP Hans-Gert Pötteringa vyjádřila českému předsednictví jednoznačnou podporu. "Všichni si přejeme úspěch českého předsednictví. Předsednická země odpovídá za celou Evropu," uvedl Pöttering s tím, že klíčem k úspěchu bude právě spolupráce. V této souvislosti premiér Mirek Topolánek poznamenal, že je třeba české veřejnosti vysvětlit, že během předsednictví bude jako předseda Rady Evropské unie hovořit o otázkách na poli mezinárodních vztahů v zájmu Unie jako celku.

Lisabon - ilustrační fotoJedním z témat žofínského setkání byl také proces ratifikace Lisabonské smlouvy. Premiér v průběhu jednání uvedl, že je zastáncem ratifikace, nicméně že postoj občanů České republiky chápe. "Vysvětlím vám důvody, proč jsou Češi opatrní k evropské Ústavě a její sestře, Lisabonské smlouvě," řekl premiér na adresu představitelů Evropského parlamentu. Následně připomněl, že Češi jsou opravdu svobodnými až od roku 1991, kdy náš stát opustil poslední ruský voják. "Právě v tomto kontextu je třeba chápat náš postoj," naznačil premiér důvody, které české občany vedou k vyšší míře opatrnosti při vstřebávání další smlouvy. "Mnozí ze stávajících členů se do Evropské unie narodili a proto vnímají ratifikaci Lisabonské smlouvy jako samozřejmý vývoj. V Čechách tomu je jinak," řekl premiér a zdůraznil, že opatrnost českých obyvatel podle jeho názoru rozhodně neznamená, že Češi nejsou eurooptimisty.

"Lisabonská smlouva je pátým dokumentem v průběhu posledních šestnácti let. Po maastrichtské, amsterodamské  byla přístupová smlouva podle Nice, poté se Češi vyslovili v referendu pro vstup do Evropské unie. Následně zde byla neúspěšná Ústava a nyní je třeba vstřebat další smlouvu. Pro nás to je rychlý proces," vysvětlil premiér postoj Čechů k nejdiskutovanějšímu dokumentu v Unii. "Není nejlepším dokumentem, jakým by mohla být, nicméně je nyní za daných podmínek nejlepší a jedinou možnou alternativou," řekl poté premiér na adresu Lisabonské smlouvy.

vlajky ČR a EUPředseda Evropského parlamentu v závěru následné tiskové konference mimo jiné poznamenal, že v EP působí již od roku 1979. "Kdyby mi tehdy někdo řekl, že během své kariéry zažiji, že Česká republika bude předsedat Evropské unii, nikdy bych tomu nevěřil," svěřil se Pottering. Právě skutečnost, že k  tomu nyní dochází je podle jeho slov důležitá pro celou Evropu jako nositelku společenských hodnot a solidarity lidských práv.
 
Konference předsedů jezdí do hlavního města předsednické země (tradice zavedena roku 2002 za dánského předsednictví) zpravidla měsíc před zahájením předsednictví, aby získala z první ruky, tj. od členů vlády, informace ohledně politických priorit předsednictví, aktuálních otázek relevantních pro EU v dané chvíli. Jádro návštěvy sestává ze zhruba dvouhodinové diskuse se členy kabinetu, pracovní večeře s ministerským předsedou a členy vlády a jednání v národním parlamentu.
Více snímků ze setkání nabízí FOTOGALERIE.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie