Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 6. 2013 16:39

Premiér Nečas chce v Bruselu prosadit povodňovou pomoc

Český premiér Petr Nečas chce prosadit do závěrů summitu Evropské unie, aby EU poskytla pomoc středoevropským státům postiženým povodněmi.

Tiskový brífink premiéra Petra Nečase v Bruselu 27. června 2013
Tiskový brífink premiéra Petra Nečase v Bruselu 27. června 2013

Při příjezdu na vrcholnou schůzku novinářům premiér řekl, že bude usilovat především o snazší přesun peněz mezi operačními programy, o zajištění peněz na obnovu infrastruktury a o podporu firem, které velká voda postihla.

"Česká republika je iniciátorem dodatku do závěrů Evropské rady, kde chceme zmobilizovat všechny dostupné zdroje v rámci fondu solidarity, kohezních fondů, fondu regionálního rozvoje na pomoc středoevropským zemím, které byly postiženy povodněmi," řekl Petr Nečas. Česko podle něj už před summitem získalo podporu zemí visegradské čtyřky, Německa a Rakouska. Většina těchto zemí se na počátku června potýkala se záplavami.

"Budeme dále usilovat o to, aby například nám to umožnilo větší flexibilitu z hlediska přesunu prostředků mezi jednotlivými operačními programy," uvedl dále Petr Nečas. Peníze by podle premiéra měly směřovat do obnovy infrastruktury v postižených oblastech. "A také na rozvoj podnikání a zaměstnanosti, protože samozřejmě byla postižena celá řada firem malých, středních i velkých, a to by vedlo k zániku pracovních příležitostí, a tomu chceme zabránit," řekl premiér.

Červnové záplavy v Česku si vyžádaly 15 lidských životů a jeden člověk je stále pohřešován. Škody se podle Ústřední povodňové komise vyšplhají do desítek miliard korun. Povodně zasáhly 970 obcí a měst.

Zdroj: ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie