Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 1. 2011 16:39

Premiér Nečas souhlasí se dvěma miliardami na zdravotnictví

Řekl to po jednání s šéfy lékařských odborů a lékařské komory Martinem Engelem a Milanem Kubkem.

Stojím jednoznačně za návrhy, které předložil zástupcům zdravotníků pan ministr Heger. Má v tomto moji plnou podporu,“ řekl předseda vlády Petr Nečas. Podle ministra zdravotnictví by měly pojišťovny v první fázi vzít peníze ze svých rezervních fondů, v další pak z navýšeného výběru zdravotního pojištění. Zdroje jsou i v přesměrování peněz, které dosud šly na nákupy drahých přístrojů a předražených léků.

Lékaři žádají garance, že pokud výpověď stáhnou, mohou se vrátit zpět na své místo v nemocnici. Pro Nečase je těžko představitelné, že by na to mohl přistoupit. "Nicméně jednání dnešním dnem nekončí, budeme jednat dál a já jsem přesvědčen, že zvítězí zodpovědnost, která umožní pozitivní vyřešení současné situace," řekl premiér.

Šéf lékařské komory Milan Kubek řekl, že dvě miliardy sice nejsou splněné požadavky zaměstnanců, ale nabídka je férová, pokud se zajistí, že peníze neutečou do předražených léků, neutratí se za zbytečně drahé přístroje a že budou použity na platy lékařů.

"Požádali jsme pana premiéra, aby i on sám vahou své autority nám pomohl k tomu, že nabídka bude realizována," řekl. Poděkoval premiérovi za zájem řešit situaci tak, aby 3800 lékařů ve výpovědi z nemocnic neodešlo.

Šéf lékařských odborů Martin Engel věří, že se podaří najít dohodu i v bodech, které "ještě nejsou zcela doladěny", což jsou požadované garance.

S využitím ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie