Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 3. 2016 11:26

Za celoživotní nasazení pro demokratické hodnoty ocenil paní Olgu Sipplovou premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil v Mnichově paní Olgu Sipplovou, 11. března 2016.
Premiér Bohuslav Sobotka ocenil v Mnichově paní Olgu Sipplovou, 11. března 2016.
Během návštěvy bavorského zemského sněmu udělil premiér Bohuslav Sobotka medaili Karla Kramáře paní Olze Sipplové. Ocenil ji za její celoživotní nasazení pro demokratické hodnoty, zásluhy o rozvoj česko-německých vztahů a za její úsilí o sbližování vztahů mezi Čechy a Němci.

Premiér Sobotka v rámci pracovní návštěvy Bavorska navštívil také bavorský zemský sněm, kde jednal s předsedkyní zemského sněmu Barbarou Stammovou a setkal se také s představiteli poslaneckého klubu Sociálnědemokratické strany Německa (SPD). Při této příležitosti udělil premiér Sobotka medaili Karla Kramáře čestné předsedkyni Seligerova sdružení paní Olze Sipplové.

Olga Sipplová

Olga Sipplová je čestnou předsedkyní a jednou ze zakládajících členek Seligerova sdružení. Toto sdružení sudetoněmeckých sociálních demokratů bylo založeno v roce 1951 v Mnichově a hlásí se k odkazu Německé sociálnědemokratické dělnické strany v Československé republice.

Paní Sipplová se narodila v roce 1920 ve Staré Roli na Karlovarsku. Již v mládí se paní Olga Sipplová zapojila do německého sociálnědemokratického hnutí v Československu, během okupace čelila perzekuci ze strany nacistického režimu a dodnes se angažuje pro zachování odkazu Německé sociálně demokratické strany dělnické, která se aktivně podílela na demokratickém politickém životě v Československé republice. Paní Olga Sipplová je stále politicky aktivní a jako čestná předsedkyně Seligerovy obce svou neúnavnou prací přispívá k rozvoji česko-německých vztahů.

V roce 2002 byla Olga Sipplová vyznamenána Řádem za zásluhy Spolkové republiky Německo a v roce 2010 stříbrnou Ústavní medailí Svobodného státu Bavorsko.

Medaile Karla Kramáře

Medaile Karla Kramáře je pamětní medailí udělovanou předsedou vlády jako poděkování za prokazatelné zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka. Medaile byla vytvořena u příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním československém předsedovi vlády Karlu Kramářovi. Návrh medaile připravili Jiří Fidler a Jan Novák, výtvarně ji zpracoval akademický malíř Jindřich Žáček.

Premiér Bohuslav Sobotka udělil ve funkci předsedy vlády ČR již celkem tři medaile Karla Kramáře. Válečnému veteránovi z 2. světové války generálu Emilu Bočkovi, bývalé velvyslankyni Rumunska v ČR Daniele Gitmanové a bývalému velvyslanci Rakouské republiky v ČR Ferdinandu Trauttmansdorffovi.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie