Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 10. 2013 20:40

Premiér oslavil výročí vzniku Československa

Předseda vlády Jiří Rusnok se v den státního svátku 28. října 2013 zúčastnil pietního aktu na Vítkově.
Předseda vlády Jiří Rusnok se v den státního svátku 28. října 2013 zúčastnil pietního aktu na Vítkově.
Předseda vlády Jiří Rusnok se v den státního svátku 28. října zúčastnil pietního aktu na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově.

Slavnostní událost je připomínkou 95. výročí vzniku samostatného Československa. „Státní nezávislost je věc, která není samozřejmá pro spoustu lidí na světě, a já jsem rád, že si to tímto krásným výročím připomínáme,“ řekl premiér.

Ceremoniál začal státní hymnou a následnou přehlídkou nastoupených vojenských jednotek a historických praporů. Poté jednotlivé delegace položily věnce k jezdecké soše Jana Žižky a společně držely minutu ticha za padlé vojáky. Nakonec proběhl slavnostní pochod příslušníků české armády.

Premiér ještě na závěr uctil památku generála Aloise Eliáše, předsedy protektorátní vlády popraveného nacisty. K jeho hrobu v přilehlém kolumbáriu položil Jiří Rusnok kytici květin.

Na pietním aktu byl přítomen i prezident republiky, ministr obrany a další významní hosté. Premiéra doprovázel vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin.

Odpolední program předsedy vlády zahrnoval účast na slavnostní vojenské přísaze na Hradčanském náměstí. Premiér nechyběl ani při slavnostním aktu jmenování nových generálů. Večer pak Jiří Rusnok přihlížel udílení státních vyznamenání na Pražském hradě.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie