Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 6. 2023 13:26

Premiér Petr Fiala předal Ceny Bezpečnostní rady státu

V Lichtenštejnském paláci se konalo předávání cen Bezpečnostní rady státu, 13. června 2023.
V Lichtenštejnském paláci se konalo předávání cen Bezpečnostní rady státu, 13. června 2023.
Ocenit kolektivy a jednotlivce, kteří se svými díly nebo svou činností zasadili o rozvoj bezpečnostní a obranné politiky České republiky. To je účel Cen Bezpečnostní rady státu, které tento pracovní orgán vlády každoročně uděluje. Ocenění za rok 2023 předal v úterý 13. června 2023 v Lichtenštejnském paláci premiér Petr Fiala.

Předseda vlády Petr Fiala ve svém úvodním projevu připomněl, že Česká republika dlouhodobě zůstává jednou z nejbezpečnějších zemí světa. Zdůraznil ale také, že bezpečí není samozřejmé a že je to hodnota, která je křehká.

„O to, abychom žili v bezpečí, se musíme starat, o bezpečnost musíme pečovat a musíme také do ní investovat. To platí vždycky, ale platí to obzvlášť silně dnes, kdy musíme zůstat pozorní k hrozbám, které nás obklopují, k výzvám, kterým čelíme, a musíme správně adekvátně reagovat na současný vývoj,“ uvedl premiér Fiala.

V hlavní kategorii byla cena udělena třem osobnostem, které patří mezi přední odborníky a které se dlouhodobě zasazují o bezpečnost České republiky. Za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní a obranné politiky ČR a její osvěty byl oceněn plukovník ve výslužbě Ing. Fabian Baxa, Ph.D., za celoživotní aktivní činnost v oblasti bezpečnosti státu ocenění získal Zbyněk Pavlačík. Třetím laureátem ceny se stal plukovník ve výslužbě Ing. Pavel Ťulák za dlouhodobý a významný podíl na práci v oblasti bezpečnostní a obranné politiky ČR.

„Všichni ocenění dosáhli mimořádných úspěchů a přispěli k tomu, že je dnes Česká republika nejenom bezpečnou zemí aktuálně, ale že, a to mohu říct, je připravena i na aktuální rizika,“ zdůraznil premiér Fiala, který při slavnostním ceremoniálu poděkoval také všem přítomným zástupcům obranných a bezpečnostních sil ČR za jejich každodenní práci a za jejich službu, kterou přispívají k obranyschopnosti České republiky.

V letošním roce byla cena udělována také ve studentské kategorii, získal ji PhDr. Matěj Prášil za diplomovou práci na téma Geopolitický význam GIUK. „I to je myslím důležitým symbolem toho, že také mladí lidé, mladá generace, studenti se zajímají o bezpečnost České republiky, není jim lhostejná a přemýšlejí o ní, dodal premiér Fiala.

Slavnostního setkání v Lichtenštejnském paláci se z členů vlády zúčastnili také 1. vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan a ministryně obrany Jana Černochová.

Bezpečnostní rada státu uděluje každoročně Cenu kolektivům i jednotlivcům za významná díla v oblasti bezpečnostní a obranné politiky České republiky, za aktivní činnost v bezpečnostní komunitě nebo také za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní a obranné politiky České republiky a její osvěty.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie