Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 2. 2024 17:45

Premiér Petr Fiala přijal předsedkyni Evropského parlamentu Robertu Metsolaovou

Premiér Petr Fiala vítá předsedkyni Evropského parlamentu Robertu Metsolaovou, 14. února 2024.
Premiér Petr Fiala vítá předsedkyni Evropského parlamentu Robertu Metsolaovou, 14. února 2024.
Předseda vlády ČR Petr Fiala přijal ve středu 14. února 2024 ve Strakově akademii předsedkyni Evropského parlamentu Robertu Metsolaovou. Tématy jednání byly strategické priority na dalších pět let, budoucnost Evropské unie, ale také aktuální situace v zemědělském sektoru či podpora českých občanů v evropských institucích.

Na úvod setkání premiér Petr Fiala ocenil, že předsedkyně Evropského parlamentu navštěvuje jednotlivé členské země. „Návštěva má i speciální rozměr. Nejen, že jsme před volbami do Evropského parlamentu, ale také letos slavíme dvacáté výročí vstupu do Evropské unie a vedeme řadu debat a rekapitulujeme to, co pozitivního členství v Evropské unii přineslo,“ řekl předseda české vlády.

„S paní předsedkyní jsme hovořili o řadě témat, které se týkají Evropy, a jsem rád za velmi přátelskou a věcnou debatu. Myslím, že nám jde o totéž, aby se evropská politika rozvíjela takovým směrem, který je užitečný a pomáhá unijním zemím. Musíme dělat takové kroky, kterým lidé rozumí a které oceňují,“ uvedl Petr Fiala.

Jednání se vedlo také o aktuální situaci v zemědělském sektoru. „Jsme si vědomi toho, že musíme snížit byrokracii, které zemědělci čelí. Musíme nastavit rozumné požadavky v oblasti životního prostředí a Česká republika je připravena podílet se na hledání evropského řešení,“ uvedl Petr Fiala s tím, že jde o téma, kterým se budou zabývat evropští lídři na nadcházejícím jednání Evropské rady v březnu.

Premiér Fiala s Robertou Metsolaovou také mluvil o rozšíření Unie, které je pro Česko strategickou prioritou. Předseda vlády také zmínil podporu Čechů v evropských institucích. „Čechům se v posledních měsících daří získávat vysoké pozice v evropských institucích. O to se dlouhodobě zasazuji a je to jednou z mých priorit. A je dobře, že se to daří a máme zástupce na ředitelských pozicích v Evropském parlamentu, Radě EU i Evropské komisi,“ uzavřel.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie