Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 5. 2022 17:43

Premiér Petr Fiala v Den vítězství uctil památku obětí druhé světové války, připomněl i oběti ruské agrese na Ukrajině

Premiér Petr Fiala uctil u památníku na Olšanských hřbitovech památku padlých vojáků Rudé armády, 8. května 2022.
Premiér Petr Fiala uctil u památníku na Olšanských hřbitovech památku padlých vojáků Rudé armády, 8. května 2022.
Pietními akty v Národním památníku na Vítkově a na Olšanských hřbitovech v Praze vyvrcholily oslavy 77. výročí ukončení bojů druhé světové války v Evropě. Premiér Petr Fiala při této příležitosti uctil památku hrdinů, kteří bojovali za svobodu tehdejšího Československa, ale připomněl i oběti války, kterou v současnosti vede Rusko proti Ukrajině.

U příležitosti Dne vítězství se tradičně konal pietní akt v Národním památníku na Vítkově. Slavnostního ceremoniálu se kromě premiéra Petra Fialy zúčastnili také prezident Miloš Zeman, ministryně obrany Jana Černochová, zástupci obou komor Parlamentu ČR, představitelé Armády ČR a další významní hosté. Předseda vlády uctil také památku předsedy protektorátní vlády Aloise Eliáše, kterého nacisté 19. června 1942 popravili kvůli jeho činnosti v odboji.

„Dnes si připomínáme Den vítězství a konec druhé světové války a samozřejmě myslíme s vděčností na ty, kteří bojovali za naši svobodu, a s úctou si připomínáme ty, kteří se stali obětí války, kteří položili své životy. Ale není to obyčejná oslava Dne vítězství, kdy bychom prostě hleděli s radostí, že tyto válečné události máme za sebou a že nic takového nás už nemůže potkat,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

„Ruská agrese proti Ukrajině nám připomíná, že svoboda a nezávislost nejsou samozřejmé věci. Že to jsou věci, které jsou křehké a za které je potřeba bojovat. A my dnes musíme myslet nejen na oběti druhé světové války, ale i na oběti války, která právě teď probíhá na Ukrajině. A musíme být vděční těm, kteří tam právě bojují, protože u Kyjeva, Mariupolu, u Charkova, tam všude se bojuje i za naši svobodu a za naši nezávislost,“ připomněl premiér Fiala.

Premiér Petr Fiala se společně 1. místopředsedou vlády a ministrem vnitra Vítem Rakušanem a ministryní obrany Janou Černochovou zúčastnil také slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě, během nějž prezident republiky Miloš Zeman u příležitosti státního svátku 8. května jmenoval nové generály.

Památku padlých při osvobozování Prahy a také obětí Pražského povstání, které osvobození Prahy předcházelo, uctil předseda vlády na Olšanských hřbitovech v Praze. U památníku padlých rudoarmějců si spolu s dalšími čestnými hosty včetně velvyslance Ukrajiny Jevhena Perebyjnise připomněli památku padlých vojáků 1., 2. a 3. ukrajinského frontu Rudé armády a poté si na Čestném pohřebišti obětí Pražského povstání připomněl i padlé obránce Prahy během květnových dnů před 77 lety.

„Bohužel, v těchto dnech nelze bezstarostně slavit, když několik set kilometrů od nás probíhá regulérní válka, která každý den přináší mrtvé a raněné. Letošního 8. května si proto na tomto symbolickém místě připomínáme také oběti z řad ukrajinských ozbrojených sil a civilního obyvatelstva,“ uvedl předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie