Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

28. 8. 2012 10:49

Premiér Petr Nečas zdůraznil roli české diplomacie

Předseda vlády Petr Nečas vystoupil se svým projevem na úterní poradě s velvyslanci. Zdůraznil především význam českých diplomatických misí, zejména v rámci podpory českého exportu. Zmínil také současnou pozici Evropské unie či spolupráci v rámci Visegrádské skupiny.

Jsem přesvědčen, že české diplomatické mise by měly hrát v podpoře exportu velmi významnou roli,“ uvedl ve svém projevu premiér. Stát podle něj může pomoci konkurenceschopnosti českých podniků v mezinárodním měřítku, zvláště vzhledem k silně proexportně orientované ekonomice České republiky.

Premiér Petr Nečas a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg na poradě vedoucích zastupitelských úřadů, 28. srpna 2012

I naší ambicí proto musí být větší diverzifikace českého exportu,“ připomněl premiér a zdůraznil důležitost podpory diplomacie, kterou české firmy při pronikání na zahraniční trhy potřebují. Předseda vlády uvedl například včasné informace o obchodních příležitostech a podmínkách, odstranění administrativních bariér či dokonce asistenci při prvních krocích v nových teritoriích. „Vedle správného stanovení prioritních zemí je proto zcela klíčovým faktorem pro úspěch praktická realizace podpory exportu,“ řekl na setkání s velvyslanci.

Premiér: Vícerychlostní integraci se Evropa nevyhne

Evropská unie se dnes podle premiéra nejčastěji zabývá tématy, která se netýkají jejích vnějších vztahů, ale spíše dluhové krize eurozóny a problémů finančního sektoru. „Řešení naléhavých aktuálních problémů by nemělo odsunout ze zřetele hlubší prioritní agendu, kterou představuje zvyšování evropské konkurenceschopnosti, zejména dalším rozvojem vnitřního trhu,“ uvedl předseda vlády Petr Nečas.

Unie se podle českého premiéra vícerychlostní integraci nevyhne. Přesto upozornil, že se v případě jednotlivých členských států nejedná o snahu dosáhnout stejného cíle. „Některé státy zkrátka mají své cíle jinde než ostatní a je to prostě realita,“ dodal premiér. „Strkat hlavu do písku a opakovat, že vše se musí odehrávat jen ve formátu sedmadvacítky, je nesmyslné. Koneckonců právě takový postoj znamená faktickou blokaci integrace, neboť ve formátu celé EU zkrátka některé zásadní změny přijmout nelze, právě pro odlišné představy států,“ vysvětlil.

Vztahy zemí V4 se prohlubují

Pro českou zahraniční politiku je podle předsedy vlády důležitým elementem regionální spolupráce, přičemž připomněl letošní předsednictví ČR v rámci Visegrádské skupiny a koordinaci uskupení těchto čtyř středoevropských států. „S Polskem, Maďarskem a Slovenskem sdílíme řadu zájmů a představ a společně je dokážeme lépe prosazovat,“ prohlásil premiér.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie