Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 2. 2015 14:56

Premiér zahájil podnikatelské fórum, navštívil demilitarizované pásmo a jednal s předsedou Národního shromáždění

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou Národního shromáždění Korejské republiky Chungem Ui-hwou, 25. února 2015.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal s předsedou Národního shromáždění Korejské republiky Chungem Ui-hwou, 25. února 2015.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka pokračuje druhým dnem v pracovní cestě vládní delegace v Korejské republice. Dnes se premiér věnoval podpoře investic a podnikatelů, dopoledne zahájil podnikatelské fórum a zúčastnil se investičního semináře. Premiér dále navštívil Korejské demilitarizované pásmo a setkal se také s předsedou Národního shromáždění Ui-hwa Chungem.

Podnikatelské fórum o rozvoji obchodních vztahů mezi ČR a Jižní Koreou

Premiér Sobotka, který zahájil česko-korejské podnikatelské fórum, připomněl, že Korea patří spolu s USA a Čínou mezi tři nejvýznamnější mimoevropské obchodní partnery České republiky a vzájemná obchodní spolupráce se nadále prohlubuje.

Na podnikatelském fóru vystoupil společně s premiérem Sobotkou také prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Setkání se zúčastnili také zástupci českých podnikatelů a vědecko-výzkumného sektoru, doprovodná podnikatelská mise organizovaná Hospodářskou komorou ČR či představitelé korejských firem. Podle premiéra Sobotky jsou další prostory pro hlubší spolupráci mezi oběma zeměmi například v oblasti energetiky, dopravy a obranném průmyslu. Významné investice korejských společností připomněl i na zahájení investičního semináře, kde vystoupil také generální ředitel agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest Karel Kučera.

Premiér si prohlédl Korejské demilitarizované pásmo a jednal s předsedou Národního shromáždění

Během druhého dne návštěvy Jižní Koreje navštívil předseda vlády také Korejské demilitarizované pásmo a vesnici Panmunjom, kde byla podepsána dohoda o klidu zbraní korejské války.

S předsedou Národního shromáždění Korejské republiky Ui-hwa Chungem mluvil premiér Sobotka především o zhodnocení česko-korejských vztahů a spolupráci v oblasti vědy, vzdělání a kultury. Později navštívil výstavu českého historického skla v Národním muzeu, palác Gyeongbokgung a v budově Českého centra zahájil výstavu figurální kresby, v rámci které byly představeny nejlepší práce ze současné tvorby studentů uměleckých vysokých škol v roce 2014.

Ministr dopravy Dan Ťok se věnoval otázkám bezpečnosti dopravy

Součástí vládní delegace, kterou vede v Korejské republice premiér Sobotka, je také ministr dopravy Dan Ťok. Ten se dnes setkal se svým korejským protějškem Suh Seung-hwanem. Jednali mimo jiné o spolupráci ve výstavbě moderních dopravních systémů, které integrují různé druhy dopravy a zkracují odbavení cestujících. Ministr nabídl korejské straně, aby se zapojila do zvažovaného tendru na dostavbu železniční dráhy na pražské letiště.

Program třetího dne pracovní cesty premiéra Sobotky v Korejské republice

Čas: Jižní Korea (Česká republika)

  • 10.30 (02.30) – Předseda vlády se setká s prezidentkou Korejské republiky Pak Kun-hje

  • následně – Společná tisková konference

  • 16.00 (08.00) – Setkání předsedy vlády s guvernérem provincie Gyeongsangnam-do Hong Jun-pyo

  • 20.00 (12.00) – Setkání předsedy vlády s hospodářskou komorou a podnikateli

Více informací o cestě české delegace najdete na www.vlada.cz/cz/premier-sobotka-v-korejske-republice-126658/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie