Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 11. 2010 17:07

Premiér požádal německého prezidenta o zmírnění příhraničních kontrol

Premiér Petr Nečas jednal s prezidentem Spolkové republiky německo Christianem Wulffem.

Jedním z témat bilaterálního jednání byly kontroly českých občanů ze strany bavorské či saské policie v příhraničí. „Požádal jsem pana prezidenta, aby bylo německou stranou vnímáno, že pro nás je to velmi citlivá záležitost. Může to působit dojmem selektivního opatření vůči Čechům a požádal jsem ho o větší pružnost německých úřadů ve smyslu odstraňování nebo zeslabování těchto kontrol,“ řekl po jednání předseda vlády.

Christian Wulff

Podle Petra Nečase je rozdíl, pokud se jedná o česko-saskou hranici, kde jsou kontroly mírnější, anebo česko-bavorskou hranici, kde jsou naopak velmi striktní. „Ve chvíli, kdy je den a kdy je jasné, že s rozsvícenými světly jedou právě čeští řidiči, tak jednoznačně jsou svítící auta vytahována z kolony a kontrolována. My to opravdu spatřujeme jako ne dobrý krok,“ dodal premiér.

Spolkový prezident Wulff by také uvítal, pokud by se zlepšily vztahy mezi Bavorskem a Českou republikou a kdyby proběhla oficiální návštěva bavorského ministerského předsedy v Praze. „Jsme si vědomi celé řady citlivých míst v těchto vztazích a my se debatě o oficiální návštěvě pana předsedy vlády Seehofera v Praze nebráníme. Jsme přesvědčeni, že tato případná návštěva má mít pozitivní přínos do česko-německých vztahů, ne jako něco, co česko-německé vztahy zkomplikuje,“ řekl Petr Nečas.

Premiér po jednání dále okomentoval zájem Němců o odkup Lobkovického paláce, kde je nyní v podnájmu německé velvyslanectví. „Německé straně záleží na Lobkovickém paláci, protože pro ně představuje kus německé historie. Z jeho balkónu bylo na podzim roku 1989 oznámeno tisícům uprchlíků z bývalého Východního Německa, že mají možnost odejít do demokratické části Německa,“ řekl český premiér.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Ministerstvo zahraničních věcí nyní zvažuje výměnu paláce za příslušné pozemky, případně objekty v centru Berlína, kde by mohla vzniknout nová česká ambasáda. Podle premiéra to musí být taková nabídka, která bude pro českou stranu adekvátní.

Mezi dalšími tématy společného jednání byly hospodářské vztahy, přijetí eura, situace v eurozóně nebo dostavba jaderné elektrárny Temelín. Diskuse proběhla i o tzv. Východním partnerství, tedy vztahu Unie se zeměmi, které leží na východ od členských států EU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie