Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 5. 2012 20:07

Premiér: Požadujeme zrušení víz do Kanady

Předseda vlády Petr Nečas se v americkém Chicagu před summitem NATO sešel s kanadským premiérem Stephanem Harperem.

Předseda vlády Petr Nečas se v americkém Chicagu před summitem NATO sešel s kanadským premiérem Stephanem Harperem, 20. května 2012Hlavními tématy krátkého setkání obou premiérů byla vízová povinnost pro Čechy cestující do Kanady a problematika uzavření obchodní a ekonomické smlouvy mezi Evropskou unií a Kanadou, která by liberalizovala obchod.

Opakovaně jsem panu premiérovi Harperovi vyjádřil nesouhlas se zavedeném vízové povinnosti a požadoval jsem řešení situace. Premiér mi přislíbil, že ještě do konce prvního pololetí letošního roku by do parlamentu měl být předložen návrh reformy azylového systému v Kanadě, který by zavedl systém zemí bezpečného původu, to znamená zemí, ze kterých by se nepřijímali žadatelé o politický azyl,“ řekl po setkání český premiér.

Premiéři dále probrali ratifikaci obchodní a ekonomické smlouvy mezi Evropskou unií a Kanadou. „My jsme silní zastánci liberalizace obchodu a vytváření zón volného obchodu s Kanadou, USA, Japonskem, Jižní Koreou a dalšími oblastmi. Považoval jsem za svou povinnost korektně informovat kanadského premiéra, že za situace, kdy tady není změna vízového režimu, tak se sjednání této dohody ze strany ČR může setkat s celou řadou problémů, včetně potíží s ratifikací v parlamentu, které jsou z politických důvodů naprosto pochopitelné,“ dodal český premiér.

Kanada vízovou povinnost obnovila před třemi lety kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl z ČR. Otázka od té doby patří mezi palčivé téma vztahů obou zemí.

Premiér zatím nechce odhadovat časový horizont případného zrušení vízové povinnosti s tím, že kanadský zákon nebude obsahovat harmonogramy příslušných kroků, dokud jej neprojedná tamní parlament. "S vysokou pravděpodobností to bude vyžadovat jistý čas, jistou náběhovou křivku," uvedl český premiér. "Včera bylo pozdě," dodal.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie