Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 11. 2010 12:39

Premiér přijal viceprezidenta Ghany

Na Úřadu vlády proběhlo zdvořilostní přijetí viceprezidenta Ghanské republiky Johna D. Mahama.

„Máme zájem na zvýšení ekonomické spolupráce v energetice a dopravě, jsme schopni nabídnout kvalitní technologie,“ řekl na jednání premiér Petr nečas.

Ghana patří k důležitým obchodním partnerům ČR v subsaharské Africe. Vzájemná obchodní výměna v posledních letech narůstá, přestože v roce 2009 došlo vlivem světové hospodářské krize k jejímu poklesu. Vzájemná obchodní bilance ČR s Ghanou je nicméně dlouhodobě výrazně pozitivní.

Hlavními českými vývozními komoditami do Ghany jsou například osobní vozy Škoda, traktory Zetor, malá zahradní technika, strojní zařízení (i použité), ocel, výrobky ze železa, záznamové přístroje zvuku a TV obrazu, potraviny, sušené mléko, barvy a drobné spotřební zboží. Největší objemy dovozů představují kaučuk a hliník. Významným dovozním artiklem bylo i ovoce, ořechy, káva a kakao.

V říjnu 2007 poskytla ČR Ghaně humanitární pomoc ve výši 1,5 mil. Kč ke zmírnění následků povodní v severních částech země. Povodně postihly sever Ghany i před několika dny, avšak poskytnutí podobné humanitární pomoci zatím není jisté.

V současnosti studuje v ČR 6 vládních stipendistů z Ghany: jeden zahájil studium v roce 2008, tři v roce 2009 a dva letos.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie