Aktuálně

26. 11. 2008 16:39

Premiér přivítal návrh Evropské komise na podporu hospodářství Unie

Premiér Topolánek návrh krátkodobých reformního opatření Komise přivítal s tím, že se jedná o dobrý základ pro další diskusi, v které chce Česká republika hrát aktivní roli, a to nejen vzhledem k nadcházejícímu předsednictví v Radě EU.

Euro - ilustrační obrázekČR již na minulém summitu Evropské rady dala najevo, že současnou potřebu debaty o regulaci finančních trhů chápe, nicméně za klíčové považuje zlepšení fungování stávajících mechanismů (např.MMF) a zachování pravomocí národních regulačních úřadů, s tím, že nesmí být porušeno konkurenční prostředí vnitřního trhu EU.

ČR v návrhu vítá především podporu malých a středních podniků, které jsou páteří evropské ekonomiky a zaměstnanosti a je nutné udržet jejich důvěru v tržní prostředí (téměř 25 milionů MSP tvoří dvě třetiny HDP celé EU a vytváří 75 milionů pracovních míst) Vítáme i návrh na navýšení investic do výzkumu a vývoje, protože bez nich se evropský průmysl při evropské ceně surovin a pracovní síly těžko stane konkurenceschopnější. EU nyní utrácí 2%HDP, USA například 2,7% a Japonsko 3,2%.
 
Evropská komise schválila pomoc pro hospodářství zemí Unie ve výši zhruba 200 miliard eur. O detailech plánu Komise se bude jednat na nadcházejícím summitu Unie 11. a 12. prosince v Bruselu

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie